Kilépett az egyik koalíciós partner a lett kormányból; így az elvesztette parlamenti többségét. A miniszterelnök közölte, hogy kész kisebbségben is tovább kormányozni.

A Lettország Első Pártja nevű koalíciós partner szerdán bejelentette, hogy három minisztere kilép a kormányból, mivel Einar Repse miniszterelnök minden alap nélkül váltotta le hétfőn a párt által delegált Ainars Slesers miniszterelnök-helyettest.A miniszterelnök és helyettese közötti nézetkülönbség a múlt héten éleződött ki, amikor Ainars Slesers támogatta azt az ellenzéki indítványt, hogy álljon fel parlamenti vizsgálóbizottság a kormányfő kétes ingatlanügyleteinek tisztázására. Einar Repse hét ingatlan szerzett tavaly Rigában és vidéken, nagyon előnyös hitelfeltételek mellett.A miniszterelnök erre válaszul felvetette Slesers leváltásának lehetőségét arra hivatkozva, hogy késik a 2006-os rigai jégkorong-világbajnokság előkészítésével. A kormányfő végül hétfőn menesztette helyettesét.Repse miniszterelnök közölte, hogy kész kisebbségben is tovább kormányozni, de megfigyelők kevés esélyt adnak a hárompárti koalíció fennmaradására. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy a két másik koalíciós partner, a Zöldek és Földművesek Szövetsége, valamint a Haza és Szabadság Konzervatív Szövetsége miként viszonyul Repséhez, aki a választásokon győztes Új Idő párt jelöltjeként került hatalomra.Elemzők szerint a lett kormányválság aligha gyakorol befolyást Riga EU-politikájára vagy gazdaságpolitikai irányvonalára, de elvonhatja a figyelmet az ország közeli hónapokban esedékes európai uniós és NATO-csatlakozásáról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?