A BBC nyolc évtizedes történetének eddigi legmélyebb válságáról írtak a csütörtöki brit lapok azután, hogy a Kelly-öngyilkosságot vizsgáló lordbíró jelentése a felelősség nagy részét a brit közszolgálati rádióra zúdította.

A konzervatív The Daily Telegraph szerint még a Westminsterben, London kormányzati negyedében is általános megdöbbenést keltett az az egyértelműség, amellyel Lord Hutton felmentette a kormányt és Tony Blair miniszterelnököt minden felelősség alól David Kelly néhai védelmi minisztériumi fegyverzeti tanácsadó tavalyi öngyilkosságával összefüggésben. A lapnak egy név nélkül idézett magas rangú kabinettag azt mondta, hogy "mi sem hittünk a szemünknek, amikor megkaptuk" a jelentést.A The Daily Telegraph szerint a jelentés a BBC-t fennállása eddigi legmélyebb válságába taszította, a közzététel napja pedig "a legsötétebb nap" volt a világ első számú hírközlőjének történetében. Egyelőre nem világos, hogy Gavyn Daviesnek, a BBC elnökének előző este bejelentett lemondása a fejek hullásának "kezdete és vége is" volt-e egyben. Egyes források szerint Greg Dyke vezérigazgató is fontolgatja pozíciójának tarthatóságát, mások azonban tényként állítják, hogy Davies "azért dőlt saját kardjába", hogy a sorban mögötte állókat megmenthesse - áll a tekintélyes jobboldali napilapban.A The Daily Telegraph szerint a Hutton-jelentés olyan "óriási kérdéseket" hagyott magyarázat nélkül, mint a David Kellyvel szemben tanúsított kormányzati bánásmód valódi indítékai, vagy az iraki háború indoklásához használt hírszerzési adatok megbízhatósága.Ugyanezt a harcosan háborúellenes, liberális The Independent a felelősség elkenésének kísérleteként értékelte. A lap jórészt üresen hagyott első oldalának közepén, vörössel szedve a felelősök tisztára mosására használt angol kifejezés - Whitewash - áll, igaz, kérdőjellel. A The Independent szerint fel kell tenni a kérdést, hogy ha az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, 2002 szeptemberében közzétett hírszerzési értesüléscsomag - amelyet a BBC tavaly megkérdőjelezett, elindítva a Kelly-öngyilkossághoz vezető eseményfolyamot - hiteles, akkor hol vannak ezek a fegyverek.A baloldali The Guardian szerint azonban a brit külső hírszerzésnek (MI6) éppen az okozott megkönnyebbülést, hogy Lord Hutton nem tette fel a hírszerzési értesülések megbízhatóságával kapcsolatos kérdéseket. A lap szerint a Hutton-jelentésben szereplő megsemmisítő bírálatok után a BBC szerkesztőségeiben attól tartanak, hogy a kormányzótanács az eddigieknél sokkal szigorúbb ellenőrzés alá vonja a közölt hírek tartalmát.A The Guardiannek egy vezető szerkesztőségi tanácsadó azt mondta: a BBC-nél visszalépés lesz abban a tekintetben, hogy minden újságíró "sokkal óvatosabbá" válik, ami a kemény, tényfeltáró riporteri tevékenységtől való eltávolodást is jelentheti. Mások attól tartanak: most a politikusok csak a következő hibára várnak, hogy ismét belerúghassanak a BBC-be - áll a vezető baloldali brit lapban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható