Új kormány alakítását helyezte kilátásba kedden Ariel Saron izraeli miniszterelnök arra az esetre, ha jelenlegi koalíciós partnerei megpróbálnák meghiúsítani a Gázai övezet zsidó telepeinek felszámolásáról szóló tervet.

Saron a Jediót Ahronót című napilapnak nyilatkozott azután, hogy a terv ismertetése nyomán hétfőn a parlamentben egyetlen szavazattal nyert meg egy bizalmi szavazást, miközben keményvonalas koalíciós partnerei kivonultak az ülésteremből. Saron terve miatt lemondással fenyegetőzött Efraim Eitam építésügyi miniszter, aki a kneszetben hat hellyel rendelkező jobboldali nacionalista Nemzeti Vallási Párt vezetője.A Haaretz című napilap keddi számában közölt interjújában Saron közölte: Izraelnek két évre lenne szüksége ahhoz, hogy a Gázai övezetben levő zsidó telepeket kiürítse, s ehhez az Egyesült Államoktól vár anyagi segítséget.A Jediót Ahronót által kedden közzétett felmérés egyébként azt mutatja, hogy az izraeliek többsége támogatja a Gázai övezetben lévő zsidó telepek egyoldalú lebontását: 59 százalék helyeselné ezt, 34 százalék ellenzi, 7 százaléknak nincs véleménye. A Dahaf intézet által 500 izraeli felnőtt körében végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint 57 százaléknak meggyőződése, hogy Saron politikai okokból tette ezt a lépést, 24 százalék szerint korrupciós ügyét akarta vele feledtetni, 11 százalék úgy véli, hogy a kormányfőnek egyszerre voltak rá politikai és személyes okai, míg 8 százalék nem mondott véleményt.A Gázai övezetben levő zsidó telepek kiürítésének tervét pártja, a Likud parlamenti képviselőivel Saron hétfőn ismertette. A képviselők - a párt egyik parlamenti képviselőjének megfogalmazása szerint - "döbbenten fogadták a kormányfő szavait". A Gázai övezetben levő tizenhét telep közös szervezetének szóvivője kijelentette, az izraeli miniszterelnök terve nem hoz békességet a térségbe. Palesztin részről tartózkodóan üdvözölték a Saron-bejelentést. Száeb Erekát, az izraeli féllel folytatott tárgyalások minisztere kijelentette: a palesztinok e telepek kiürítése mellett vannak, de attól tartanak, Saron ígérete nem komoly, "csak a közvélemény megtévesztését célozza". (AP, MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Újabb posztról mondott le Balog Zoltán

Újabb posztról mondott le Balog Zoltán

EKINT: az állami tévébe bejutó képviselők követelései jogosak voltak

EKINT: az állami tévébe bejutó képviselők követelései jogosak voltak

„A szerénység nem kifejezetten az én műfajom”

„A szerénység nem kifejezetten az én műfajom”