Független vizsgálat indul Nagy-Britanniában az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési adatok helytállóságáról - közölte kedden a brit miniszterelnök, aki továbbra is megalapozottnak nevezte az iraki háborút.

Tony Blair, aki a londoni alsóház bizottsági elnökeiből álló, évente kétszer összeülő testület meghallgatásán vett részt, azt mondta: most sem tartja hibának, hogy az iraki háborút az iraki tömegpusztító fegyverek meglétének feltételezésére alapozták, mert az előző iraki rezsim nem tett le e fegyverek kifejlesztéséről. A miniszterelnök szerint a háború előtt a hírszerzési szolgálatok "fantasztikus munkát" végeztek, mégis, az a tény, hogy eddig nem sikerült fellelni a tömegpusztító fegyvereket, indokolja a vizsgálatot. Kijelentette: a brit kormányt a múlt héten lezárult Hutton-vizsgálat is felmentette a hírszerzési adatok manipulálásának vádja alól.A vád a BBC-rádió egy tavaly májusi műsorában hangzott el. A súlyos botrányt kirobbantó állítás forrása, David Kelly, a brit védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi főtanácsadója nyáron öngyilkosságot követett el, miután neve akarata ellenére nyilvánosságra került a kormány és a BBC között kirobbant példátlan csatározásban. Lord Hutton felsőházi lordbíró a szakértő öngyilkosságának körülményeiről készített, sokak által igen egyoldalúnak nevezett jelentésében minden felelősség alól felmentette a kormányt és személyesen Blairt, súlyosan elmarasztalta ugyanakkor a BBC-t, amelynek vezérkara ezután lemondott.A miniszterelnök szerint Irak "veszélyes ország volt", és a megdöntött rezsim által folytatott fegyverkezési program nagyobb kockázatot jelentett a világra, mint a 2001. szeptember 11-ei merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorszervezet. Blair a bizottság előtt kijelentette: Irakban jelenleg több terrorcsoport, köztük az al-Kaida emberei is jelen vannak. "Kötelességszegés" lett volna nem beavatkozni Irakban, és ezt azok az adatok is igazolják, amelyeket a szövetséges vizsgálóbizottság a háború óta feltárt Szaddám Huszein volt diktátor szándékairól - hangsúlyozta. A miniszterelnök a tömegpusztító fegyverekkel bíró "ingatag, zavaros rendszerek" és a terroristák összejátszását a XXI. század fenyegetésének nevezte, és kijelentette: az iraki fellépés nélkül nem lehetett volna elérni a háború óta elkönyvelt előrelépést Iránnal, Észak-Koreával, Líbiával és a többi hasonló országgal. Blair a parlamenti testület előtt azt mondta, hogy Londont nem érte meglepetésként a minap bejelentett hasonló amerikai vizsgálat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Súlyosan megsérült egy magyar olimpikon

Súlyosan megsérült egy magyar olimpikon

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó