Egyszerre hét államban - a "szuper hetekben" - csap össze a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó hét politikus kedden, az amerikai elnökválasztás selejtezőjének harmadik fordulójában. A nagy esélyes ezúttal is John Kerry szenátor.

A szavazás a reggel megkezdődött, eredmény közép-európai idő szerint szerda hajnalban várható. Öt államban - Arizona, Delaware, Missouri, Oklahoma és Dél-Carolina - előválasztásokat (primary), Észak-Dakotában és Új-Mexikóban küldöttválasztó pártgyűléseket (causus) rendeznek. Arizonában és Új-Mexikóban jelentős a spanyol ajkúak aránya. Összesen 269 küldöttet választanak kedden a Demokrata Párt július végi bostoni országos elnökjelölt-állító konvenciójára.A júniusig elejéig elhúzódó előválasztások tétje, hogy a Demokrata Párt kit küld majd harcba George Bush elnök ellen a november 2-i elnökválasztáson. Az elnöknek saját pártján belül nincs kihívója, így a republikánusok számára az előválasztás most puszta formalitás.A közvélemény-kutatási adatok szerint John Kerry massachusettsi szenátor, az első két fordulót jelentő iowai és New Hampshire-i megméretés győztese a "szuper heteknek" nevezett államok közül ötben a felmérések élén áll, köztük a két legnépesebb államban, Missouriban és Arizonában. Dél-Carolinában John Edwards észak-carolinai szenátor számíthat a legtöbb voksra. Edwards ebben az államban született, és ha itt nem tud győzni, kiszáll a versenyből. Az állam az első, ahol jelentős - 40 százalék - a fekete szavazók aránya. Az afro-amerikaiak azonban a fehérekhez hasonlóan megosztottak abban, kit támogassanak.Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a NATO európai erőinek volt parancsnoka a szűkebb hazájával, Arkansas-val szomszédos Oklahomában vezeti a felméréseket, de az ő sarkában is ott van John Kerry. A felmérések egykori éllovasa, Howard Dean volt vermonti kormányzó sehol sem számíthat győzelemre, s noha korábban sok reményt fűzött a keddi naphoz, most mégis a szombati michigani és washingtoni erőpróbára készül. A hét államban lemondott a fizetett tévéhirdetésekről is.A kampány során a vetélytársak bírálatának kereszttüzébe a mezőnyt vezető John Kerry került. Howard Dean képmutatással vádolta a szenátort, mivel egyrészt a Fehér Házba bejáratos nagyhatalmú lobbikat támadja, ugyanakkor maga is különféle érdekcsoportoktól fogadott el támogatást kampányához. Edwards szenátor ugyanezt a vádat lobbantotta Kerry szemére.Az egyre magabiztosabb Kerry vetélytársaival szemben leginkább már csak George Bush elnököt támadja. A Gallup legfrissebb felmérése szerint a szenátor most 54 százalékkal legyőzné George Bush elnököt, akinek a támogatottsága 46 százalék. Kerry kampányában arról igyekszik meggyőzni a közvéleményt, hogy alkalmasabb az elnöknél az ország megoltalmazására, és emlékeztet rá, hogy ő harcolt háborúban (Vietnamban) és a (vietnami) háború ellen. A szenátor egyik fellépésén azt jósolta, hogy "amilyen az apa, olyan a fia", Bush elnök csak egy hivatali időt fog kitölteni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Vona: Vállalhatatlan a náci karlendítés

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Családapák új álma: 825 lóerős kombi Mercedes E-osztály

Családapák új álma: 825 lóerős kombi Mercedes E-osztály

Kollégium gyulladt ki a IX. kerületben, egy ember meghalt

Kollégium gyulladt ki a IX. kerületben, egy ember meghalt

Elrabolták az Esterházy Alapítványok vezetőjének anyját Ausztriában

Elrabolták az Esterházy Alapítványok vezetőjének anyját Ausztriában

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon