Kadhafi behódolásánál jelentősebb diplomáciai sikerként könyvelhetné el Washington, ha a szélsőségesen iszlámista vezetés uralma alatt álló, néhány éve még Oszama bin Ladennek is otthont adó Szudánt békés úton változatná világi rezsimmé.

A Fehér Házban február elsején úgy döntöttek, George W. Bush amerikai elnök júniusban Líbiába és Szudánba utazik – legalábbis erről számolt be a minap a Debkafile hírügynökség. Az információ valóságtartalmától függetlenül számos forrás már szinte tényként kezeli, hogy a diktatórikus arab rezsimekkel szemben eddig inkább a „megelőző katonai csapásokat” hangoztató Fehér Ház stratégiát váltott, s ezúttal a pénztárcájukon keresztül jut el az Egyesült Államokra veszélyesnek vélt diktátorok szívéhez.

Az eddig erősen szaúdi befolyás alatt álló Szudánt Washington korábban a terrorizmus fészkének nevezte. A Haszan al-Basír uralta kelet-afrikai állam Oszama bin Laden al-Kaida-vezér otthonául szolgált 1991 és 1996 között, az iszlám fundamentalisták ellenőrzése alatt álló északi országrészben pedig egyes források szerint több al-Kaida-kiképzőtábor üzemelt. 1998-ban állítólag Szudánból intézte az al-Kaida vezére a kenyai amerikai nagykövetség elleni merényletet, amelyre válaszképpen az Egyesült Államok egy Kartúmhoz közeli gyógyszergyárat bombázott, azt állítva, hogy az üzemben vegyi fegyvereket állítanak elő. Szudán 2001. szeptember 11-e után jelezte, hogy együttműködik Washingtonnal, ám nem került le a terrorizmust támogató államok listájáról, mert a fővárosban továbbra is irodákat tart fent a palesztin Hamász és az Iszlám Dzsihád. Sőt, tavaly egy amerikai napilap arról számolt be, hogy az al-Kaida aranyait Szudánba szállíttatta.

A kelet-afrikai államban 11 éve tartó polgárháború dúl az arab és muszlim északi részt uraló iszlám kormány és a főleg keresztények, animisták által lakott déli területeket ellenőrző lázadószervezetek, elsősorban a John Garang vezette Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) között. Washington 2001 szeptembere óta igyekszik megbékíteni a szembenálló feleket, nem is sikertelenül: tavaly szeptemberben John Garang Kenyában biztonsági megállapodást kötött Ali Oszman Taha alelnökkel. A megállapodásban közrejátszott, hogy a kormány olajjövedelmei ugrásszerűen megnőttek (1999-ben 61 millió dollár, rá két évre már 590 milliót kasszírozott a fekete aranyból), amiből fegyverkezhetett. Egyes hírek szerint a megállapodást követően Garang elnökhelyettes lesz, s Basírral közösen, fele-fele arányban osztoznak a nemzeti olajkincsen. A Washington bábáskodásával létrejövő szudáni „olajbéke” vesztese talán csak a Kartúmot megfigyelői státusszal megajándékozó Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) lehet, amennyiben – Irak és Líbia mellett – a szudáni olaj is amerikai befolyás alá kerül.

A Debkafile egy olyan titkos egyezségről is hírt adott, amely szerint Basír a szudáni alkotmányban hatályon kívül helyezné az iszlám törvénykezést, a saríját. Ez lenne az első eset, hogy az Egyesült Államok diplomáciai úton „térít meg” egy iszlám országot. A bravúr főleg Bush jönne jól az amerikai elnökválasztások miatt, mivel ebben az esetben a 37 milliós lélekszámú Szudán egynegyedét alkotó keresztényeket támogató konzervatív amerikai keresztény csoportok nagy valószínűséggel mellé sorakoznának majd fel, s az afroamerikai szavazók sem látnák sikertelennek a Bush-adminisztráció Afrika-politikáját.

Washington optimizmusát tompíthatja, hogy a szudáni hadsereg gépei néhány hete újabb bombatámadásokat hajtottak végre az afrikai ország nyugati részén, és ennek hatására több száz polgári személy menekült át a szomszédos Csádba. A bombázásokra azért került sor, mert a Szudáni Felszabadítási Mozgalom/Hadsereg (SLM/A) nevű kisebb déli lázadó szervezet - az SPLA-val ellentétben - nem hajlik a békére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen