Tetszett a cikk?

A Hamász radikális palesztin mozgalom új vezetője a Gázai övezetben Mahmúd az-Zahar, orvos, ismert keményvonalas vezető - közölték hétfőn izraeli katonai vezetők.

A Hamász biztonsági okokból nem tette közzé új vezetőjének nevét, aki az izraeli rakétatámadás során április 17-én megölt Abdel-Azíz ar-Rantiszi helyére lépett. A mozgalom hétfőn tagadta a Zaharra vonatkozó izraeli közléseket, mondván, hogy Izrael csellel kívánja az információt megszerezni. A három nagy izraeli napilap hétfőn Zahart nevezte meg a Hamász új vezetőjeként.Mosé Jaalon altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke a Jediót Ahronót című lapnak elmondta, hogy az új Hamász-vezető vonakodva fogadta el a posztját. Jaalon jelezte, hogy Izrael addig nem támad ellene, amíg a csoport nem követ el terrorcselekményeket. A tábornok nem nevezte meg a Hamász-vezetőt, de katonai források szerint Zaharra utalt.Zahar még Arafattal sem egyezkedneMahmúd az-Zahar, aki korábbi elődjének, a március 22-én szintén Izrael által likvidált Ahmed Jaszin sejknek, a mozgalom alapítójának volt a személyes orvosa, keményvonalas vezetőnek számít. Nem csak az Izraellel való tárgyalást, de a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatósággal való kompromisszumot is ellenzi. Tavaly maga is kis híján áldozatul esett egy likvidálási kísérletnek.Az elmúlt években a Hamász vállalta a felelősséget több tucat öngyilkos merényletért, amely során több mint 300 izraeli vesztette életét. Izrael közölte: a mozgalom valamennyi vezetőjét likvidálja. (AP/MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!