szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negyvenévi börtönbüntetésre ítéltek Honoluluban egy dél-koreai textilipari vállalkozót, aki dolgozóit egy fajta “modern rabszolgaságba” kényszerítette Amerikai Szamoán működő gyárában.

Ez az Egyesült Államokban a legsúlyosabb büntetés, amit valaha kiszabtak emberkereskedelemért. Az 52 éves Li Szu Kil több mint kétszáz, Kínából és Vietnamból származó áldozatát dolgoztatta kényszermunkásként gyárában, amely amerikai kiskereskedőknek szállított ruházati termékeket. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a vietnami dolgozókat állami munkaközvetítőkön keresztül toborozták. Mindegyiknek 5 ezer és 8 ezer dollár közötti összeget kellett fizetnie azért, hogy megkapja a munkát a Pago Pago szigetén lévő Daewoosa gyárban.

Li és emberei letartóztatásokkal, kényszerű kitoloncolásokkal való fenyegetésekkel és brutális verésekkel igyekeztek megfélemlíteni a dolgozókat, ráadásul éheztették is őket. Az egyik nőt például, aki panaszt tett a munkakörülmények miatt, annyira megverték, hogy elvesztette egyik szeme világát.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 2001 januárja óta 400 esetben indított vizsgálatot emberkereskedelem ügyében és 215 személy ellen emelt vádat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Hatástalanok a balkáni emberkereskedelem elleni akciók

A kormányok akcióprogramjai, a rendőrség fokozott fellépése, a különféle segélykezdeményezések ellenére még mindig elterjedt Délkelet-Európában az embercsempészet - állapítja meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az ENSZ csütörtökön Bécsben közzétett jelentése.

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt