szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Betiltották a Szlovák Testvéri Közösség - Nemzet Párt (SP-NS) nevű újnáci csoport csütörtökre tervezett pozsonyi tüntetését, mire azok a tilalom hírére reagálva bejelentették: ennek ellenére felvonulnak. A rendőrség is jelezte: ha így lesz, ők sem maradnak tétlenek.

A hívei részéről csak Vezérnek szólított középiskolai tanár, Marian Kotleba nevével jegyzett társaság egy ideje Szlovákia különböző városaiban rendez erőmutogató demonstrációkat. Ilyenkor párszáz fős alakulataik a Hitler csatlósaként fennállt egykori szlovák fasiszta bábállam félkatonai szervezetének egyenruháit utánzó öltözékben, katonai terpeszben "strázsálnak" egy-egy város főterén, ahol a szónokaik fasiszta eszméket hirdetnek. Programjuk szerint véget akarnak vetni a demokratikus parlamentarizmusnak, helyette rendi társadalmat, homogén nemzetállamot szorgalmaznak, nacionalista és fajgyűlölő ideológiát fogalmaznak meg, tagadják a holokauszt bűneit, éltetik Trianont.

Ők azok, akik Rozsnyón leköpdösték a Kossuth-szobot, Zólyomban (Zvolen) az antifasiszta szlovák felkelést szidalmazták, akik Révkomáromban csaknem összecsaptak a magyarországi "vármegyésekkel."

A magukat egyre erőteljesebben megjelenítő újnácik demonstrációját a rendőrség először csak a közelmúltban, a Pozsonyhoz közeli Modorban (Modrá) oszlatta fel.

A rendőrség, a politika, sajtó és a közvélemény hosszú ideig nem, vagy csak igen mérsékelten reagált a nyíltan újnáci csoport megtestesítette jelenségre, ám az utóbbi hetekben, kivált a bőrfejűek szaporodó randalírozásai és az feltehetően újnácik által két hete meggyilkolt bölcsészhallgató halála után a közvélemény egyre erőteljesebben utasítja el őket, a rendőrség pedig sokkal határozottabban lép ellenük.

Kotlebáékat elsőként az Emberek az Erőszak ellen nevű civil szervezet és Magyar Koalíció Pártja jelentette fel, mire Jaroslav Trnka legbőbb ügyész a Szlovák Testvéri Közösség - Nemzeti Párt betiltását indítványozta a legfelsőbb bíróságon. A legfőbb ügyész a napokban a csütörtökre meghirdetett akció ellen is kifogást emelt.

Ennek következtében a kerületi ügyész indítványa alapján a magisztrátus óvárosi hivatalának polgármestere, Peter Ciernik szerdán betiltotta a köztársasági elnök hivatala elé meghirdetett újfasiszta akciót, amelynek napját az újnácik nem véletlenül időzítették az 1989-es rendszerváltás évfordulójának napjára.

A párt képviseletében Ján Kopúnek szerdán este közölte a sajtóval, hogy a tilalmat nem tartják tiszteletben, mert az óvárosi hivatal későn hozta meg a döntést. Erre reagálva a rendőrség is jelezte: a teret szemmel tartják és ha kell, fellépnek ellenük, ha pedig a közrendet is megzavarják akkor a törvénynek megfelelő erőkkel és eszközökkel lépnek fel az újnácik ellen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

SZÉTHARANGOZOTT ÚJNÁCIK

Harangozással lehetetlenítettek el egy újnáci tüntetést a múlt szombaton Magdeburgban, Németország Szász-Anhalt...

MTI Világ

Neonáci erőszak az újvidéki egyetemen

Vasrudakkal felfegyverzett neonáci fiatalok diákokkal és tanárokkal csaptak össze, miután berontottak egy egyetemi szemináriumra a vajdasági Újvidéken.

MTI Világ

Spanyolország hadat üzent a neonáciknak

Egy szélsőséges neonáci politikai csoport húsz tagját vették őrizetbe a spanyol hatóságok egy nagyszabású rajtaütésben a déli Valencia tartományban - jelentette be szombaton a spanyol csendőrség szóvivője.

Kult

Neonáci Oázis Dániában

Európa egyetlen legálisan működő neonáci rádiójaként tartják nyilván a dániai Radio Oasent, ellehetetlenítését a dán kulturális miniszter az állami támogatás megvonásával képzeli el. Milyen eszközei lehetnek hasonló esetben a magyar médiahatóságnak?

Hét nap

ÚJNÁCI ALPOLGÁRMESTER

Lapzártánk után demonstrációt terveznek Dunakeszi szocialista és liberális érzelmű polgárai Szabó Tamás alpolgármester...

Visszatérne a Google a Huawei telefonjaira

Visszatérne a Google a Huawei telefonjaira

A kormány rendíthetetlenül uszít a romák, a rabok és a menekültek ellen

A kormány rendíthetetlenül uszít a romák, a rabok és a menekültek ellen

Mi segíthet, hogy ne legyen rémálom a klimax?

Mi segíthet, hogy ne legyen rémálom a klimax?