szerző:
MTI

Az Egyesült Államok megtiltotta diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy kapcsolatba lépjenek a Hamász iszlámista mozgalom vezette, új palesztin kormánnyal, amelynek huszonnégy tagja szerdán tette le a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt.

Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők közölték, hogy a palesztin minisztériumokkal, miniszterekkel és munkatársaikkal való kapcsolattartást tiltó utasítást e-mailen továbbították a térségbe. Az utasítás hatálya alól kivételt képez Abbász palesztin elnök, hivatalának alkalmazottai, valamint azok a parlamenti képviselők, akik nem tagjai a Hamász iszlámista mozgalomnak. 

Az Egyesült Államok a palesztin kormány elszigetelésére tett intézkedéstől azt reméli, hogy rá tudja venni a Hamászt Izrael elismerésére, az erőszakról való lemondásra és az eddigi izraeli-palesztin békemegállapodások elfogadására. 

A Washington által a terrorszervezetek között nyilván tartott Hamász nagy fölénnyel nyerte meg a január 25-én tartott parlamenti választást, és az Iszmáil Haníje vezette kormányt szerda este iktatta be hivatalába a palesztin elnök. Haníje és a kormány kilenc minisztere Gázában - videokonferencia keretében - tett esküt, a kabinet 14 másik tagja a ciszjordániai Rámalláhban esküdött föl. (A
két helyszínt az tette szükségessé, hogy Izrael megtiltotta a Hamász-kormány minisztereinek a mozgást a Gázai övezet és Ciszjordánia között.) A kormány beiktatásának formális aktusával véglegessé vált a Hamász hatalomátvétele.

A miniszterelnök beiktatása után tartott gázai sajtóértekezletén ígéretet tett arra, hogy együttműködik Abbász elnökkel, akit külföldön a mérsékelt palesztin politikusok között tartanak számon. Haníje úgy fogalmazott: Abbásszal való viszonyában "együttműködésre és harmóniára" fog törekedni, a nép mindenek fölött álló érdekét szem előtt tartva. Hozzátette: együtt fognak szembeszállni "a (palesztin) nép elleni izraeli agresszióval és a belső zűrzavarral". A Hamász hatalomra lépését "nagy pillanatnak" nevezte.

A Hamász vezette kormány kedden kapott bizalmat a palesztin parlamenttől. Az eddig kormányzó Fatah mozgalom képviselői a kabinet ellen szavaztak. A legfontosabb miniszteri posztokat - a külügyi, a pénzügyi és a belügyi tárcát - a radikális iszlám mozgalom vezetőségi tagjai kapták meg. 

Az iszlámista mozgalommal a kormányrúdnál a Palesztin Hatóság előreláthatólag bénító nemzetközi gazdasági bojkottal fog szembesülni. A kanadai kormány már szerda este bejelentette, hogy felfüggeszti a Palesztin Hatóság segélyezését és nem fog kapcsolatba lépni a Hamász-kormánnyal.

A közel-keleti békefolyamat várható alakulását némileg előrevetíti, hogy a Hamász politikai vezetője előzőleg éles hangon kommentálta az izraeli választások eredményét. Háled Mesaal szerint a három fő izraeli politikai erő (a Kadima, az Izraeli Munkapárt és a Likud) ugyanúgy gondolkodik a közel-keleti konfliktus rendezéséről, ezért mindegy, hogy közülük ki kormányozza a zsidó államot. Úgy vélekedett, hogy a vezető izraeli pártok egyetértenek a fő dolgokban: elutasítják Jeruzsálem arablakta részeinek feladását, a visszavonulást az 1967-es háború előtti határok mögé, a palesztin menekültek visszatéréshez való jogának elismerését és a fő zsidó telepek felszámolását.

"Következésképpen a cionista álláspont, képviselje azt a Kadima vagy más, a sírba teszi a békefolyamatot, amelynek még a létezését is tagadja, nem ad neki esélyt" - mondta a Hamász-vezető, leszögezve, hogy "ez az álláspont egyenlő a palesztin nép ellen hirdetett háborúval".

A palesztin miniszterelnök még a centrista Kadima párt izraeli választási győzelmét előrejelző exit poll-eredmények után közölte: a Hamász nem fogadja el Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő egyoldalú határkijelölési terveit. Hamász szerint ezek a szándékok nagyon veszélyesek, mert a palesztin ügy valós likvidálását jelentik - fogalmazott a kormányfő nevében Számi Abu Zuhri szóvivő. A palesztin elnök egyik közeli tanácsadója viszont azt közölte, hogy Abbász kész felújítani a közvetlen tárgyalásokat a közel-keleti békefolyamatról az új izraeli kormánnyal, amint az megalakul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A Hamász koalíciót akar a Fatahhal

A kijelölt palesztin miniszterelnök szerint a Jasszer Arafat Által alapított Fatah mozgalommal sok a közös vonás, ezért törekszenek koalíció kialakítására.

MTI Világ

A Hamász 170 millót kér havonta az arab országoktól

A Hamász politikai szárnyának vezetője Kuvaitban havi 170 millió dollár támogatást kért az arab államok közösségétől a Palesztin Hatóság számára. Háled Mesaal szerint a palesztin igazgatásnak csak a bérköltsége havi 115 millió dollárra rúg.

MTI Világ

Bizalmat szavaztak a Hamász-kormánynak

Elsöprő többséggel bizalmat szavazott a palesztin parlament kedden a Hamász iszlámista mozgalom által megalakított kormánynak. Ezzel elhárult az utolsó formai akadály is az új kormány beiktatása elől.

MTI Világ

Abbász szükség esetén kész leváltani a Hamász-kormányt

Mahmúd Abbász palesztin elnök kész leváltani az egyelőre megalakulás előtt álló Hamász-kormányt, ha a kabinet esetleges szélsőséges Izrael-ellenes politikájával ártana a palesztin érdekeknek - közölte szombaton az elnök közeli munkatársa.

Hét nap

A HAMÁSZ ÉS IZRAEL

A közel-keleti "igazságos béke" elérésére hétfőn tárgyalásokat javasolt a konfliktusban közvetítő úgynevezett...

MTI Világ

Hajlandó tárgyalni a Hamász-kormány

Kész tárgyalni a közvetítő nagyhatalmakkal egy "igazságos" közel-keleti béke érdekében a Hamász mozgalom alkotta palesztin kormány, de a gazdasági nyomásgyakorlás ellenére sem fog enyhíteni programján - jelentette ki Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök hétfőn a rámalláhi parlament rendkívüli ülésén.

Világ

Kész Hamász-kormány

Jó egy héttel az izraeli választás előtt összeállt a Hamász kormánya, amelyet azonban a palesztin iszlamista szervezet...

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

Irán továbbra sem akarja kiadni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

Irán továbbra sem akarja kiadni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

Sűrűbben járnak majd este a 9-es buszok

Sűrűbben járnak majd este a 9-es buszok

Nem tágít a hidegpárna, besárgult az egész ország

Nem tágít a hidegpárna, besárgult az egész ország

Védelmi beszerzési ügynökséget alakít a kormány, Orbán egykori tanácsadója felügyeli

Védelmi beszerzési ügynökséget alakít a kormány, Orbán egykori tanácsadója felügyeli

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt