szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok megtiltotta diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy kapcsolatba lépjenek a Hamász iszlámista mozgalom vezette, új palesztin kormánnyal, amelynek huszonnégy tagja szerdán tette le a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt.

Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők közölték, hogy a palesztin minisztériumokkal, miniszterekkel és munkatársaikkal való kapcsolattartást tiltó utasítást e-mailen továbbították a térségbe. Az utasítás hatálya alól kivételt képez Abbász palesztin elnök, hivatalának alkalmazottai, valamint azok a parlamenti képviselők, akik nem tagjai a Hamász iszlámista mozgalomnak. 

Az Egyesült Államok a palesztin kormány elszigetelésére tett intézkedéstől azt reméli, hogy rá tudja venni a Hamászt Izrael elismerésére, az erőszakról való lemondásra és az eddigi izraeli-palesztin békemegállapodások elfogadására. 

A Washington által a terrorszervezetek között nyilván tartott Hamász nagy fölénnyel nyerte meg a január 25-én tartott parlamenti választást, és az Iszmáil Haníje vezette kormányt szerda este iktatta be hivatalába a palesztin elnök. Haníje és a kormány kilenc minisztere Gázában - videokonferencia keretében - tett esküt, a kabinet 14 másik tagja a ciszjordániai Rámalláhban esküdött föl. (A
két helyszínt az tette szükségessé, hogy Izrael megtiltotta a Hamász-kormány minisztereinek a mozgást a Gázai övezet és Ciszjordánia között.) A kormány beiktatásának formális aktusával véglegessé vált a Hamász hatalomátvétele.

A miniszterelnök beiktatása után tartott gázai sajtóértekezletén ígéretet tett arra, hogy együttműködik Abbász elnökkel, akit külföldön a mérsékelt palesztin politikusok között tartanak számon. Haníje úgy fogalmazott: Abbásszal való viszonyában "együttműködésre és harmóniára" fog törekedni, a nép mindenek fölött álló érdekét szem előtt tartva. Hozzátette: együtt fognak szembeszállni "a (palesztin) nép elleni izraeli agresszióval és a belső zűrzavarral". A Hamász hatalomra lépését "nagy pillanatnak" nevezte.

A Hamász vezette kormány kedden kapott bizalmat a palesztin parlamenttől. Az eddig kormányzó Fatah mozgalom képviselői a kabinet ellen szavaztak. A legfontosabb miniszteri posztokat - a külügyi, a pénzügyi és a belügyi tárcát - a radikális iszlám mozgalom vezetőségi tagjai kapták meg. 

Az iszlámista mozgalommal a kormányrúdnál a Palesztin Hatóság előreláthatólag bénító nemzetközi gazdasági bojkottal fog szembesülni. A kanadai kormány már szerda este bejelentette, hogy felfüggeszti a Palesztin Hatóság segélyezését és nem fog kapcsolatba lépni a Hamász-kormánnyal.

A közel-keleti békefolyamat várható alakulását némileg előrevetíti, hogy a Hamász politikai vezetője előzőleg éles hangon kommentálta az izraeli választások eredményét. Háled Mesaal szerint a három fő izraeli politikai erő (a Kadima, az Izraeli Munkapárt és a Likud) ugyanúgy gondolkodik a közel-keleti konfliktus rendezéséről, ezért mindegy, hogy közülük ki kormányozza a zsidó államot. Úgy vélekedett, hogy a vezető izraeli pártok egyetértenek a fő dolgokban: elutasítják Jeruzsálem arablakta részeinek feladását, a visszavonulást az 1967-es háború előtti határok mögé, a palesztin menekültek visszatéréshez való jogának elismerését és a fő zsidó telepek felszámolását.

"Következésképpen a cionista álláspont, képviselje azt a Kadima vagy más, a sírba teszi a békefolyamatot, amelynek még a létezését is tagadja, nem ad neki esélyt" - mondta a Hamász-vezető, leszögezve, hogy "ez az álláspont egyenlő a palesztin nép ellen hirdetett háborúval".

A palesztin miniszterelnök még a centrista Kadima párt izraeli választási győzelmét előrejelző exit poll-eredmények után közölte: a Hamász nem fogadja el Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő egyoldalú határkijelölési terveit. Hamász szerint ezek a szándékok nagyon veszélyesek, mert a palesztin ügy valós likvidálását jelentik - fogalmazott a kormányfő nevében Számi Abu Zuhri szóvivő. A palesztin elnök egyik közeli tanácsadója viszont azt közölte, hogy Abbász kész felújítani a közvetlen tárgyalásokat a közel-keleti békefolyamatról az új izraeli kormánnyal, amint az megalakul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Hamász koalíciót akar a Fatahhal

A kijelölt palesztin miniszterelnök szerint a Jasszer Arafat Által alapított Fatah mozgalommal sok a közös vonás, ezért törekszenek koalíció kialakítására.

MTI Világ

A Hamász 170 millót kér havonta az arab országoktól

A Hamász politikai szárnyának vezetője Kuvaitban havi 170 millió dollár támogatást kért az arab államok közösségétől a Palesztin Hatóság számára. Háled Mesaal szerint a palesztin igazgatásnak csak a bérköltsége havi 115 millió dollárra rúg.

MTI Világ

Bizalmat szavaztak a Hamász-kormánynak

Elsöprő többséggel bizalmat szavazott a palesztin parlament kedden a Hamász iszlámista mozgalom által megalakított kormánynak. Ezzel elhárult az utolsó formai akadály is az új kormány beiktatása elől.

MTI Világ

Abbász szükség esetén kész leváltani a Hamász-kormányt

Mahmúd Abbász palesztin elnök kész leváltani az egyelőre megalakulás előtt álló Hamász-kormányt, ha a kabinet esetleges szélsőséges Izrael-ellenes politikájával ártana a palesztin érdekeknek - közölte szombaton az elnök közeli munkatársa.

Hét nap

A HAMÁSZ ÉS IZRAEL

A közel-keleti "igazságos béke" elérésére hétfőn tárgyalásokat javasolt a konfliktusban közvetítő úgynevezett...

MTI Világ

Hajlandó tárgyalni a Hamász-kormány

Kész tárgyalni a közvetítő nagyhatalmakkal egy "igazságos" közel-keleti béke érdekében a Hamász mozgalom alkotta palesztin kormány, de a gazdasági nyomásgyakorlás ellenére sem fog enyhíteni programján - jelentette ki Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök hétfőn a rámalláhi parlament rendkívüli ülésén.

Világ

Kész Hamász-kormány

Jó egy héttel az izraeli választás előtt összeállt a Hamász kormánya, amelyet azonban a palesztin iszlamista szervezet...

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány