szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izraelnek fel kell oldania Libanon ellen alkalmazott blokádját - jelentette ki Kofi Annan ENSZ-főtitkár, miután Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel Jeruzsálemben tárgyalt.

A világszervezet első számú vezetője abban reménykedik, hogy Izrael visszavonja erőit Libanonból, mihelyt legalább ötezer ENSZ-békefenntartó lesz a közel-keleti arab országban. Kofi Annan szerint ez a helyzet "a következő néhány nap vagy néhány hét" folyamán bekövetkezik. Jelenleg azonban 2500 kéksisakos teljesít szolgálatot Libanonban.

A világszervezet vezető tisztségviselője felhívást intézett a libanoni síita Hezbollah szervezethez, hogy feltételek nélkül bocsássa szabadon az általa elrabolt két izraeli katonát. A blokád feloldását szorgalmazó Annan felhívására Olmert kijelentette, hogy az izraeli fél majd akkor oldja fel a zárlatot, amely lehetetlenné teszi számos alapvető közszükségleti cikk eljutását Libanonba, ha a Biztonsági Tanács tűzszünetről rendelkező 1701-es számú határozatának összes előírása teljesül.

Az izraeli miniszeterelnök kifejezte reményét, hogy az augusztus 14. óta érvényben lévő tűzszünet Izrael és Libanon új kapcsolatainak sarokköve lesz, és szorgalmazta, hogy létesüljenek közvetlen kapcsolatok az izraeli és a libanoni kormány között. Annan körutat tesz a közel-keleti térségben, hogy tárgyalásaival megszilárdítsa a világszervezet segítségével tető alá hozott tűzszüneti megállapodást.

Izrael július második harmadában, a síita Hezbollah szervezett ellen vívott 34 napos libanoni háborújának kezdetén vezetett be blokádot a cédrusok földje ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Miniszteri EU-találkozót tartanak a libanoni ENSZ-békefenntartásról

Rendkívüli ülést tartanak az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken Brüsszelben arról, milyen mértékű hozzájárulást vállaljon az EU a libanoni tűzszünet ellenőrzésének segítésére tervezett ENSZ-erőben – jelentette a Belga hírügynökség kedden a finn EU-elnökségtől származó információra hivatkozva. A találkozón Kofi Annan ENSZ-főtitkár is részt vesz.

MTI Világ

Olmert: nem lesz független vizsgálat Libanon ügyében

Ehud Olmert izraeli kormányfő bejelentette egy vizsgáló bizottság megalakítását a libanoni háború irányításának áttekintésére, ám a széles körben elhangzott követelések ellenére elutasította a független vizsgálatot.

MTA Világ

Olasz békefenntartók mennek Libanonba

Egyhangúlag jóváhagyta az olasz kormány két és fél ezer békefenntartó katona Libanonba vezénylését, így az első csapatok már kedden útnak indulhatnak a közel-keleti arab országba.

MTI Világ

A libanoniak nagyobbik része lefegyverezné a Hezbollahot

A libanoniak kicsivel több mint a fele, 51 százaléka amellett van, hogy a Hezbollahot fegyverezzék le, miután a síita szervezet több mint egy hónapon át háborúzott Izraellel - derült ki egy hétfőn Bejrútban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

MTI/hvg.hu Itthon

Magyaroszág megvizsgálja, küld-e katonákat Libanonba

A múlt hét folyamán az USA békefenntartó erők Libanonba küldésére kérte Magyarországot. A külügy szóvivője szerint vizsgálják a misszió lehetőségét, ám a honvédelmi tárca pénzhiányra hivatkozva nem támogatja az újabb nemzetközi szerepvállalást.

MTI Világ

Irán szerint Izrael kudarcot vallott Libanonban

Az az ellenállás, amellyel Izrael libanoni offenzívája idején találkozott, az első kudarc volt a zsidó állam számára a Közel-Keleten "közel hatvan év agressziói" után - jelentette ki Pretoriában Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter.

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Amerika az első: többet ártott az USA-nak Trump kereskedelmi háborúja, mint amennyit használt

Amerika az első: többet ártott az USA-nak Trump kereskedelmi háborúja, mint amennyit használt

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson