szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megérkezett pénteken Libanonba 480 spanyol békefenntartó katona, s további 90 érkezése várható még a nap folyamán.

A spanyol katonákkal a következő néhány nap folyamán 5000-re nő az ENSZ libanoni békefenntartó erejének, az UNIFIL-nek a létszáma, aminek a világszervezet szerint már elégnek kell lennie ahhoz, hogy Izrael kivonja katonáit arról a kis dél-libanoni területről is, amelyet még elfoglal a Hezbollah elleni nyári háborúja óta.

Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője legutóbb azt mondta, Izrael kész lesz kivonulni Libanonból, ha az UNIFIL felkészült a békefenntartásra, de ezt nem kötötte az ENSZ-erők létszámához.

A spanyol békefenntartó katonák száma a pénteken érkezőkkel 600-ra nő, majd a következő hetekben összesen 1100-ra, s ezzel a harmadik legnagyobb kontingens lesz Libanonban a francia és az olasz után. Elképzelhető, hogy az UNIFIL létszámát akár 15 ezerre is felduzzasztják, ha a világszervezet szükségesnek látja.

Az UNIFIL-ben részt vevő francia kontingens egyik szóvivője bejelentette, hogy a tervezett két francia zászlóaljból az első, 900 fős péntekre "gyakorlatilag teljessé vált".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szekeres: nem tervezünk részvételt a libanoni ENSZ-erőkben

Magyarország jelenleg nem tervezi a részvételt a libanoni ENSZ-misszióban, de a kormány még nem döntött a kérdésben - mondta a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten újságírók előtt, miután német partnerével, Franz Josef Junggal tárgyalt.

MTI Világ

Katar is katonákat küld Libanonba

Az arab országok közül elsőként Katar is felajánlott katonákat a libanoni ENSZ-békefenntartó erőbe, s 200-300 katonát küldene a cédrusok földjére.

MTI Világ

Kétezer német vonul be Libanonba

Alig néhány nappal a berlini parlament sorsdöntőnek tartott ülése előtt sajtójelentések szerint konkrét formát öltött a német részvétel a libanoni ENSZ-békefenntartó erőben.

MTI Világ

Feloldották a Libanon elleni tengeri blokádot

Az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) szerint feloldották a Libanon elleni tengeri blokádot pénteken, miután délben megkezdte a libanoni partok ellenőrzését egy ideiglenes nemzetközi haderő.

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után