szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Saját világrekordját döntötte meg Appa, a „veterán” nepáli serpa, aki tizenhetedszer is megmászta a Mount Everestet.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A nepáli hegymászószövetség bejelentése szerint Appa és csapata, a Szuper Serpa Expedíció 8 tagú legénysége szerdán, helyi idő szerint 8:45-kor érte el a 8850 méter magas csúcsot. Az expedícióról dokumentumfilmet forgatnak, a bevételt pedig a serpagyerekek oktatására és egészségügyi ellátásuk javítására fordítják.

A 46 éves Appa az egyik legtekintélyesebb serpa. Először 1989-ben járt a világ legmagasabb pontján. 2000. május 26-án már tizenegyedszer mászta meg a hegyet, megdöntve kollegája, Babu Csiri tízszeres rekordját. Azóta ő a csúcsmászási csúcstartó, és szinte minden évben felmegy a világ tetejére. A lista második helyezettje a 41 éves Csevang Nima, aki 14-szer járt a csúcson.

A Szuper Serpa Expedíció tagjai között ott van a 39 éves Lapka Gelu is, aki 13-szor jutott fel a Mount Everestre, helyi nevén Csomolungmára. Évekig a mászásgyorsasági rekordot is Gelué volt 10 óra 46 perccel, mígnem 2004 májusában az akkor 26 éves Pemba Djori 8 óra 10 perces eredménnyel átvette a vezetést.

A Himalája hegyei közt élő apró termetű, legendásan szívós serpák hagyományosan jaktenyésztésből éltek, 1950-ben aztán Nepál megnyitotta határait, és elindult a Himalája-turizmus. A serpák azóta helyismeretüket és különleges képességeiket rendszeresen az expedíciók szolgálatába állítják, kalauzolják a hegymászókat és cipelik a felszerelést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Rekordidő alatt mászta meg a Mount Everestet egy serpa

Pemba Dordzsi nepáli alpinista rekord idő alatt mászott fel a Mount Everestre. A 26 esztendős serpa az ötezer méteren létesült alaptáborból mindössze nyolc óra és tíz perc alatt jutott fel a 8848 méter magas Csomolungmára.

MTI Világ

Veszélyben a Himalája

Sir Edmund Hillary, a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest (Csomolungma) első meghódítója állást foglalt amellett, hogy a hegységet vegyék fel a veszélyeztetett világörökség pirosbetűs listájára.

Szellem

Nyomok a Himalájában

A magyarok ivadékainak felkutatására Ázsiába indult, de végül a tibetológiát megalapozó Kőrösi Csoma Sándor útja sokakat és sokféleképpen ihletett követésre. Legutóbb egy magyar film alkotóit.

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre