szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb, a legkorszerűbb lövedékelemzési eredményeken alapuló tanulmány cáfolja a magányosgyilkos-teóriát John Kennedy elnök megölésének ügyében - számolt be a The Washington Post csütörtökön.

A kutatások szerint kizárható az az elmélet, hogy Kennedy elnökkel 1963-ban két golyó végzett, amelyet az egyedüli gyilkosnak tekintett Lee Harvey Osvald lőtt ki fegyveréből.

A szakértői csoport - William Tobin, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt laborelemzője, valamint Cliff Spiegelman és William James, a texasi A and M Egyetem kutatója - arra a következtetésre jutott, hogy a korábbi vizsgálatokat végző kormányzati szakemberek tévesen zárták ki a több merénylő lehetőségét.

A három kutató statisztikai becslések és a legkorszerűbb, 21. századi vegyi lövedékelemzés alapján kérdőjelezik meg a mindmáig hivatalos magányosgyilkos-elméletet.

A szakértők arról nem foglaltak állást, hogy kettő vagy több merénylő ölhette meg Kennedyt, de azt sürgették: újra alaposan meg kell vizsgálni a gyilkosságból megmaradt öt darab lövedékszilánkot.

William Tobin több mint két évtizeden át az FBI egyik vezető lövedékelemzője volt, ő irányította például az 1995-ös oklahomai robbantás vagy a TWA 800-as repülőgépjáratának 1996-os Long Island-i felrobbanása utáni vizsgálatot.

Tobin, Spiegelman és James megállapította: hamis az a korábbi következtetés, hogy a megmaradt öt lövedékmaradvány két lövedékből származik. Modern ólomtartalom-elemzés útján kimutatták, hogy az öt szilánk három vagy akár több golyótól származik, ebben az esetben pedig "valószínű, hogy egy második merénylő is volt", a lövéseket tehát több fegyveres adta le az elnökre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A KGB titkos ügynöke gyilkolta meg Kennedyt?

A KGB titkos ügynökeként gyilkolta meg 1963-ban John Fitzgerald Kennedy egykori amerikai elnököt Lee Harvey Oswald - állítja Ion Mihai Pacepa, a román Securitate volt főnöke, aki a Kennedy-gyilkosságról szóló új könyvéhez majdnem nyolcszáz dokumentumot kutatott fel levéltárakban.

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari