szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea határozottan visszautasította azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint segítséget nyújtana Szíria nukleáris programjának megvalósításához.

Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője szerint ez az állítás azoknak az amerikai keményvonalasoknak az "otromba konspirációja", akik meg akarják akadályozni Phenjan és Washington kapcsolatának javulását.

A The Washington Post és a The New York Times című tekintélyes amerikai lapok a múlt héten meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy Szíria segítséget kap Észak-Koreától egy nukleáris létesítményhez, amely atomfegyverekhez szükséges anyag gyártására is alkalmas. A brit Sunday Times pedig izraeli és amerikai forrásokat idézve azt írta vasárnap, hogy az izraeli légierő egy észak-koreai nukleáris alapanyagokat rejtő raktárat semmisíthetett meg két héttel ezelőtti, rejtélyek övezte szíriai rajtaütése során.

Izrael az akció tényét sem ismerte el hivatalosan, de a vezető brit lap forrásai szerint a rajtaütést már tavasz óta tervezték, miután Meir Dagan, az izraeli hírszerzés, a Moszad vezetője bizonyítékokat tárt Ehud Olmert kormányfő elé arról, hogy Szíria "nukleáris eszközt" akar vásárolni Észak-Koreától.

Az észak-koreai külügyi tárca szóvivője "puszta dezinfomációnak" nevezte az amerikai média vonatkozó állításait., egyúttal emlékeztetett arra, hogy Phenjan már 2006 októberében, első nukleáris kísérleti robbantásával kapcsolatban kijelentette, hogy soha nem fogja engedélyezni nukleáris anyag átadását más országoknak, és ehhez tartja magát.

Észak-Korea - hosszú évek egy helyben topogó alkudozásai után - idén februárban nemzetközi tárgyalások keretében elfogadta atomprogramjának ismertetését és felszámolását, hogy cserébe energetikai támogatásban, valamint biztonsági garanciákban részesüljön, és normalizálhassa kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Júliusban egy 50 ezer tonnás dél-koreai fűtőolaj-szállítmány fejében bezárta legfőbb, jongbjoni atomreaktorát, múlt héten pedig amerikai, kínai és orosz szakembereknek tette lehetővé, hogy öt napon át a helyszínen tanulmányozzák az észak-koreai atomlétesítmények felszámolásának lehetséges módozatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Észak-Korea bezárja jongbjoni erőművét

Várhatóan két-három héten belül megkezdi termelésének a beszüntetését az észak-koreai jongbjoni atomerőmű - jelentette ki hétfőn Csun Jung Vo dél-koreai főtárgyaló. Hasonló értelemben nyilatkozott Pekingben egy névtelenséget kérő észak-koreai diplomata is.

MTI Világ

Észak-Korea az év végéig felszámolja atomprogramját

Észak-Korea hozzájárult, hogy az év végéig teljes mértékben nyilvánosságra hozza és felszámolja valamennyi nukleáris programját - közölte vasárnap Genfben Christopher Hill amerikai küldöttségvezető, miután befejeződtek a két ország közötti megbeszélések.