szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Angela Merkel német kancellár a konzervatív Die Welt című lapnak adottnyilatkozatában hangsúlyozta: Teheránnak további szankciókkal kell számolnia, amennyiben nem hagy fel atomprogramjával. Irán fenyegeti a térséget, fenyegeti Európát, s fenyegeti a világot - jelentette ki a kancellár, hozzáfűzve: Teherán fenyegetést jelent Izrael biztonságára, amit - mint fogalmazott - "Németország vezetőjeként semmilyen körülmények között nem nézhetek tétlenül".

A kancellár hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a konfliktus tárgyalások útján történő megoldása mellett van. Az iráni fenyegetést azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül - jelentette ki Merkel, utalva arra: amennyiben Teheránt nem sikerül engedményekre kényszeríteni, már a közeli jövőben az ENSZ által korábban életbe léptetett szankciók szigorítására van szükség.

Berlini megfigyelők a kancellár nyilatkozatával kapcsolatban felhívták a figyelmet arra: a korábbinál határozottabb német állásfoglalás azon a napon látott napvilágot, amikor Angela Merkel tárgyalásokat kezdett Vlagyimir Putyin orosz államfővel, aki az Iránnal szembeni keményebb fellépés egyik fő ellenzője. A teheráni atomválság az egyik meghatározó téma Merkel és Putyin wiesbadeni konzultációin.

Merkel Afganisztánnal kapcsolatban örömét fejezte ki afölött, hogy a Bundestag (a német parlament alsóháza) a közelmúltban nagy többséggel a nemzetközi békefenntartásban való német szerepvállalás meghosszabbítása mellett döntött. Hangsúlyozta, hogy Németország, a korábban létrejött nemzetközi megállapodásnak megfelelően, az északi körzetekben a békefenntartásban, illetve az újjáépítésben közreműködik, s - mint utalt rá - ezen a déli körzetek fokozottabb fenyegetettsége ellenére sem kíván változtatni

Egyéb kérdésekről szólva a kancellár a többi között szembeszállt azokkal az aggodalmakkal, amelyek szerint Németország a muzulmán bevándorlók magas száma, s az iszlám vallásra áttérő németek számának növekedése miatt "iszlamizálódna."

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta a tolerancia és a kölcsönös tisztelet szükségességét, ugyanakkor hozzátette: "határozottan kell fellépnünk akkor, ha velünk szemben nem tanúsítanak toleranciát". "Ragaszkodnunk kell a számunkra fontos értékekhez" - jelentette ki a kancellár, aki kiállt a különböző kultúrák közötti párbeszéd folytatása mellett is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre