szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn megkezdődik Észak-Korea nukleáris létesítményeinek leszerelése a vonatkozó hatoldalú megállapodás alapján.

Christopher Hill amerikai főtárgyaló előzetes közlése szerint a már Észak-Koreába tartózkodó amerikai szakértők a hétvégén a jongbjoni atomlétesítményekre érkeznek, amelyek leszerelését hétfőn kezdik meg. Hill szerint a folyamat legalább egy évet vesz majd igénybe.

Jongbjonban található Észak-Korea egyetlen működőképes atomreaktora, illetve két másik nukleáris létesítménye. Phenjan idén júliusban már leállította a reaktort és ígéretet tett arra, hogy az év végéig le is szereli a létesítményt. A külvilágtól elszigetelten élő, sztálinista vezetésű Észak-Korea nukleáris programja leállításáért cserébe energiasegélyt és politikai engedményeket kap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Észak-Korea még idén hajlandó leszerelni atomlétesítményeit

Észak-Korea beleegyezett abba, hogy december végéig felszámolja jongbjoni atomreaktorát és egyéb atomlétesítményeit, valamint közzéteszi e létesítmények teljes listáját - derült ki a kínai külügyminisztérium által az észak-koreai atomprogram felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalások résztvevőinek nevében szerdán közzétett közös nyilatkozatból.