szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Grúziában a rendkívüli állapot kihirdetése nyomán látszólag nyugalom honol: az ellenzék vezetői mindenkit felszólítottak, hogy maradjon otthon, de Batumiban a kommandósok szétkergettek csütörtökön egy kisebb létszámú diáktüntetést. Oroszország ugyanakkor nem kívánatos személynek minősített három grúz diplomatát, válaszul arra, hogy Tbiliszi korábban orosz diplomatákat utasított ki.

A grúz parlament titkárának közlése szerint a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló, szerdán este kihirdetett elnöki utasítás megérkezett a törvényhozáshoz, amelynek a kihirdetéstől számított 48 órán belül kell döntenie róla. Időpontot még nem jelöltek ki, mivel rendkívüli ülést kell összehívni, de várhatóan pénteken kerül erre sor.

A rendkívüli állapot első sorban a tüntetések, sztrájkok és egyéb tiltakozó megmozdulások tilalmát jelenti, valamint azt, hogy korlátozzák a sajtó információhoz jutását és a hírek terjesztésének lehetőségét, továbbá minden tévé- és rádióállomás közül egyedül a közszolgálati televízió sugározhat adást.

A rendőrök, katonák és kommandósok tüntetők elleni szerdai fellépése nyomán összesen hatszázan fordultak orvoshoz, csütörtökön közülük még 18 személy volt kórházban - közölte az egészségügyi miniszter a közszolgálati tévé műsorában.

A Grúziából kiutasított három orosz diplomata a lehető leggyorsabban távozik Tbilisziből, a Moszkvából konzultációkra hazahívott grúz nagykövet még csütörtökön hazaindul. Moszkva ugyanakkor csütörtökön úgy döntött, hogy ugyancsak nem kívánatos személynek minősít három grúz diplomatát. A nap folyamán az orosz külügyminisztériumba kérették a grúz ügyvivőt - nyilván részben e döntés közlésére. A diplomata a minisztériumból távozóban nem kívánt nyilatkozni.

Oroszország a Grúziában történteket az emberi jogok súlyos megsértéseként értékeli - mondta a külügyminisztérium szóvivője. Mihail Kaminyin úgy vélekedett: a rendkívüli állapot bevezetése, valamint az, hogy Grúzia Oroszországot rajzolja meg ellenségképének, azt mutatja, hogy a grúz vezetés nem tudja civilizáltan rendezni a belpolitikai problémákat. Egy másik csatornán, a Vesztyi 24 hírtelevízió műsorában pedig a szóvivő azt mondta: Oroszország teljesíteni fogja az Abháziában és Dél-Oszétiában élő állampolgárai védelmére vonatkozó kötelezettségeit, de lépéseit a nemzetközi jog elveivel és az ENSZ alapokmányával összhangban teszi meg.

Moszkvában ugyanakkor bejelentették: az idő előtt, év végéig felszámolandó, még megmaradt grúziai orosz támaszpontról csütörtökön reggel elindult a haditechnikát szállító utolsó szerelvény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Grúziában folytatódnak a tüntetések

Grúziában Iraklij Okruasvili volt védelmi miniszter kedden a független Imedi televízióban élő adásában adott interjújában Mihail Szaakasvili elnököt Hitlerhez hasonlította, s az egész grúz vezetést korrupcióval vádolta meg.

Világ

Oroszországot támadja a grúz elnök

Oroszországot vádolta Mihail Szaakasvili grúz elnök a Tbilisziben negyedik napja tartó tüntetések megszervezésével egy helyi idő szerint vasárnap este sugárzott tévéinterjújában.