szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vezető ellenzéki párt több ezer aktivistáját vették őrizetbe csütörtökre virradóra Pakisztánban, a Pervez Musharraf államfőt bírálók elleni újabb fellépésként.

A helyi rendőrség cáfolta, hogy Benazir Bhutto volt miniszterelnök támogatóit, az ő vezetése alatt álló Pakisztáni Néppárt (PPP) híveit fogták volna le.

A bíróság ugyanakkor elrendelte 331 jogász óvadék ellenében történő szabad lábra helyezését a közül a háromezer ellenzéki közül, akiket a rendkívüli állapot szombati bevezetése óta őrizetbe vettek.

Az ország főügyésze, Malik Mohammad Kajjúm bejelentette, hogy februárra halasztották az eredetileg január közepére tervezett parlamenti választásokat Pakisztánban. A rendkívüli állapotot egy vagy két hónap múlva oldják fel.

A PPP megismételte felhívását, amelyben péntekre tiltakozó menetet hirdetett Ravalpindibe, a főváros Iszlámábád közelében fekvő nagyvárosba a rendkívüli állapot és az alkotmány hatályának felfüggesztése ellen. Azt követelik, hogy Musarraf mondjon le az elnökivel párhuzamosan betöltött hadsereg-főparancsnoki tisztségétől és a törvényben foglaltak szerint írja ki a választásokat.

A rendőrség öngyilkos merényletek veszélyére hivatkozva előre figyelmeztette Bhutto pártját, hogy nem kapnak engedélyt a tüntetésre. "Nem akarjuk, hogy megismétlődjön a karacsi eset" - mondta Ravalpindi rendőrfőnöke, arra a legkevesebb 136 halálos áldozatot követelő merényletre utalva, amit a múlt hónapban követtek el a nyolc éves önkéntes száműzetéséből hazatérő Bhuttót ünneplő tömegben.

A hatóságok szerint iszlamista szélsőségesek követhették el a karacsi támadást, de Bhutto a robbantás után tett nyilatkozataiban bűnrészességgel gyanúsított a kormányhoz tartozó és titkosszolgálati elemeket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Társadalom

Benazir Bhutto Dubajba utazott

A több éves külföldi száműzetés után két héttel ezelőtt Pakisztába visszatért Benazir Bhutto volt kormányfő csütörtökön néhány napra elutazott családjához Dubajba - közölte Bhutto pártjának egyik tisztségviselője.

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust