szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hivatalban lévő államfő, Mwai Kibaki nyerte az elnökválasztást Kenyában - jelentette be vasárnap az afrikai ország választási bizottsága. Kibaki a bejelentés után rögtön letetette a hivatali esküt. Korábban vereségének elismerésére szólította fel a hivatalban lévő államfőt, és a szavazatok újraszámlálását követelte Raila Odinga, a kenyai elnökválasztás ellenzéki jelöltje.

"A jelenlegi patthelyzetet kizárólag a szavazatok újraszámlálásával lehetne megoldani, amelyet a média és a választási megfigyelők jelenlétében kellene végrehajtani" - mondta az ellenzéki Narancs Demokratikus Mozgalom (ODM) jelöltje mondta még Kibaki eskületétele előtt Odinga.

A szavazatszámlálás szombat esti állása szerint mindössze 38 ezer szavazatnyi különbség van Odinga és Mwai Kibaki hivatalban lévő kenyai elnök eredménye között. 

"Kibaki elnöknek úriember módjára kellene viselkedni, és el kellene ismerni vereségét" - mondta Odinga. "Ha Kibakit kiáltják ki győztesnek, az hatalmas igazságtalanság lenne, és súlyos következményekkel járna" - tette hozzá az ellenzéki politikus. Az ODM szombaton az elnökválasztás győztesének nyilvánította Odingát, és csalással vádolta a hivatalban lévő elnök táborát.    

A Kibaki mögött álló Nemzeti Egységpárt (PNU) saját jelöltjének győzelmét hangoztatta, és hajlandónak mutatkozott a szavazatok újraszámlálására, hogy "bebizonyítsa a vádak tarthatatlanságát". A kenyai választási bizottság várhatóan vasárnap folyamán hozza nyilvánosságra a csütörtöki voksolás hivatalos eredményeit.

Vasárnap további két ember vesztette életét az elnökválasztás kimenetele körüli bizonytalanság miatt kialakult zavargásokban. Szemtanúk szerint egy férfi és egy nő lett lövöldözés áldozata az ország nyugati részében. A rendőrség nem tudta megerősíteni az újabb haláleseteket.

A hatóságok vasárnap fokozták a rendőri jelenlétet az utcákon, hogy elkerüljék az előző napi tömeges fosztogatást és zavargást, amelynek a hírek szerint több tucat halálos áldozata is volt, bár hivatalos bejelentést nem tettek a hatóságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"