szerző:
MTI

A milánói rendőrség azt állítja, hogy telefonhívások alapján rekonstruálható, miként raboltak el CIA-ügynökök Olaszországban egy terrorizmussal vádolt egyiptomi muzulmán papot.

A milánói rendőrség terrorelhárító részlegének vezetője azt mondta a bíróságon szerdán, hogy azonosítani tudtak 17 mobiltelefont, amelyet amerikai állampolgárok használtak, és nagyon aktív forgalmat bonyolítottak le az emberrablás idejében, annak helyszíne körül.

Bruno Megale ezt 26 amerikai és mások ellen folyó perben mondta el. A vád az, hogy elrabolták a terrorizmussal gyanúsított Abu Omar imámot 2003. február 17-én, és Egyiptomba szállították, ahol bebörtönözték és meg is kínozták a papot.

A rendőrtiszt elmondta, hogy kezdetben 11 telefont azonosítottak, amelyek szoros kapcsolatban álltak egymással az Omar eltűnése körüli két órában. A forgalmazás mintáját számítógépes programmal tárták fel. További elemzés vezetett az összesen 17 telefon azonosításához Milánó térségében. Egy csoportjuk az emberrablás helyszíne közelében, egy másik az autópálya közelében volt, arrafelé, amerre valószínűleg elhurcolták Omart - mondta Megale. "Azt látjuk, hogy február 17-e déltől ott volt 17 ember, aki szorosan együttműködött. Más magyarázat nincs" - jelentette ki a rendőrtiszt.

Az olasz nyomozók véleménye szerint az azonosított mobiltelefonokat amerikai állampolgárok használták. Valamennyi készüléket 2002 őszén helyezték üzembe, nagy részük aktív forgalmat bonyolított le az emberrablás időpontja körül. A róluk kezdeményezett hívások egy része az Egyesült Államokba (például Virginia államba), valamint a milánói amerikai konzulátusra irányult. A szóban forgó telefonokról több ízben hívták azt a számot, amely Megale szerint Robert Seldon Ladyé, a CIA milánói irodájának korábbi vezetőjéé. Lady egyike a milánói per 26 amerikai vádlottjának.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Emberrabló USA?

Ha más ország állampolgárát az USA-ban bűncselekmény miatt körözik, megengedhető, hogy az amerikai hatóságok őt...

Hét nap

Emberrablás Tunéziában

Két osztrák turistát tart fogva az al-Káida Észak-Afrikában - jelentette be hétfőn a terrorszervezet a katari...

MTI Világ

Nyolc évi kényszermunka az emberrablással vádolt franciáknak

Nyolc évi kényszermunkára ítélte a n'djamenai büntető törvényszék szerdán az emberrablással vádolt hat francia állampolgárt. A bíróság az ügyben továbbá egy csádi és egy szudáni állampolgárt négy évi börtönre ítélt, két másik csádit pedig felmentett.

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?