szerző:
MTI

Újabb, már elhagyott romatábor borult lángba szerdán Nápoly egyik külvárosában azt követően, hogy az elmúlt hetekben a dél-olaszországi nagyváros környékén több nomádtábort támadtak meg, illetve gyújtottak fel.

A most leégett tábort mintegy két hete hagyták el lakói. A tűz keletkezésének okát még nem derítették ki, de a hatóságok erősen arra gyanakodnak: gyújtogatás történt, mert a tettesek így akarták megakadályozni, hogy sebtében összetákolt viskók lakói visszatérjenek a Ponticelli nápolyi külvárosban létesített táborukba.

A hónap közepén, miután egy fiatal romániai roma nő megpróbált elrabolni egy helyi kislányt, a nápolyiak egy részének dühe a bevándorlók ellen fordult. Két táborra Molotov-koktélokkal és kőzáporral támadtak rá. Azóta a hatóságok felszámoltak hét tábort Nápoly környékén.  

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

EP-képviselők az olasz romaellenes pogromokról

Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén vita robbant ki az Olaszországban élő, többségében Romániából érkező cigányok elleni pogromokról. Vladimir Spidla, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa kijelentette: meg kell büntetni a rasszista támadások elkövetőit. A Roma Sajtóközpont összefoglalóját olvashatják.

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Cigány vagyok, bulizhatok?

Face control - ízlelgette már ön is a kifejezést miközben egy szórakozóhely biztonsági embere mustrálta ruházatát és bőrszínét? A gyakorlat egyre elterjedtebb, de a diszkrimináció és a házirend gyakran - nem is olyan észrevétlenül - összecsúszik. Legutóbb egymilliós bírságot szabtak ki emiatt.

HVG Hetilap

"Sikk lett a rendőrök közt cigányellenesnek lenni"

Számos igazolhatatlan legenda él a cigányok bűnözéséről Máté Mihály cigányságkutató, volt rendőrnyomozó szerint. A rendőrök előítéletessége és szakszerűtlensége szerinte tovább ront az amúgy sem rózsás helyzeten.

hvg.hu Itthon

A Magyar Nemzet és a cigányok

Számukra norma a bűnözés, amit szinte az anyatejjel szívnak magukba; ahol többségbe kerülnek, ott a pusztulás lesz az úr; gyalázzák, gyűlölik a magyarokat; pedig soha ennyi pénzt nem kaptak az államtól, mint manapság – írta a polgári napilap a cigányokról. A cigányság világnapja szerdán, pénteken pedig rasszizmus elleni világnap. Ma kedd van Magyarországon.

Itthon

3 milliós büntetés, amiért nem vettek fel cigányokat

"Csak a magyar emberek mehetnek dolgozni, a cigányok nem kellenek” - ezzel utasított el telefonon egy budapesti munkaerő-kölcsönző cég képviselője három roma asszonyt, miután jelentkeztek a cég hirdetésére. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a céget egymillió, megbízójukat pedig kétmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte. A két vállalat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz (FB), amely azonban most elutasította a keresetet. A Roma Sajtóközpont jelentése.

MTI Világ

Süddeutsche Zeitung: Mohácsi jött, látott és megdöbbent

Az Európai Unió megbízásából a közelmúltban Olaszországban tett, a romák elleni pogromokkal kapcsolatos tájékozódó útjával összefüggésben Mohácsi Viktóriáról közölt portrét kedden a Süddeutsche Zeitung. Az Európai Parlament kedd délután rendkívüli napirendi pontként megvitatja a romák olaszországi - illetve általában európai - helyzetét.

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni