szerző:
MTI

Minden korábbinál nagyobb számú bevándorló érkezett tavaly legálisan Olaszországba az olasz statisztikai hivatal szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint.

Több mint 454 ezer külföldi telepedett le az országban 2007-ben, csaknem kétszer annyi, mint 2006-ban. A bevándorló lakosság száma ezzel elérte a 3,5 milliót, s az összlakosság 5,8 százalékát teszi ki - áll az Istat jelentésében. A betelepülők számának emelkedése annak tudható be, hogy a korábbi évekhez képest többen érkeztek az európai unió új tagállamaiból, legnagyobb részük - mintegy 300 ezer fő - Romániából.

Az országban élő bevándorlók között az albánok, a marokkóiak és a románok alkotják a legnagyobb csoportot. A legtöbben az ország északi és középső részén telepedtek le. 36,3 százalékuk Északnyugat-Olaszországban, 27,3 százalék északkeleten él, 24,8 százalékuk a középső területeken lakik. Az országban élő minden második bevándorló 18-39 év közötti, minden ötödik kiskorú.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Olaszország: könnyebb kiutasítás, nehezebb családegyesítés

A Nápolyban bűzlő szeméthegyek ügye, valamint a bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelem kérdése volt a két kiemelt téma Silvio Berlusconi olasz kormányfő kabinetjének első teljes ülésén, amelyet éppen a szemételhelyezési válsággal küszködő dél-olaszországi városban tartottak szerdán.

Világ

Az olaszországi románok és romák Olaszliszkája

A bevándorlókkal szemben alapvetően türelmes olaszok egy része megutálta a romániai jövevényeket, miután két hete egy Romániából jött, barakktáborban lakó - feltehetően roma - férfi durván megvert egy olasz asszonyt, majd az út szélén hagyta meghalni.

MTI Világ

Olaszország bekeményít a bevándorlókkal szemben

A régi-új kormányfő, Silvio Berlusconi által beígért, az illegális bevándorlás elleni intézkedésekről határoznak hamarosan több tárca bevonásával Olaszországban - erősítette meg szombaton Roberto Maroni igazságügyi miniszter.

MTI Világ

Olaszország kiutasítja a veszélyes uniós bevándorlókat

Rendeletet hozott az eddig gyengekezűséggel vádolt olasz kormány a társadalomra veszélyesnek ítélt uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről, miután - jelentős részben romániai bevándorlóknak tulajdonított - erőszakos bűncselekmények sora okozott felháborodást a közelmúltban.

hvg.hu Világ

Elege van az EU-nak az illegális bevándorlókból

A pécsi egyetemről „lelécelt” kínai diákok ügye is megerősítheti az Európai Uniót arról, hogy közös migrációs politikára lenne szükség. Ennek első lépcsője lehet az illegális bevándorlók visszatérésének uniós szabályozásáról szóló irányelv, amelyről júniusban szavaz az Európai Parlament. Az egyelőre még vitatott tervezet sokak szerint túl szigorú. Ha viszont puhítanak rajta, számos ponton kijátszható lesz.

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt

Tarlós: Érdemes bevezetni a dugódíjat

Tarlós: Érdemes bevezetni a dugódíjat

Ma eldőlhet az MTA sorsa

Ma eldőlhet az MTA sorsa

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Nem érdemes bliccelni a vonatokon, a pótdíjak egyre nagyobb részét behajtja a MÁV

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában