A harmincöt olténiai ortodox pap által hivatalosan is bejegyzett szakszervezet kiverte a biztosítékot a Román Ortodox Egyház (BOR) legmagasabb köreiben is, ahol kijelentették, az érdekvédelem összeegyeztethetetlen a szolgálattal, szeparatizmushoz vezet.

A dél-romániai Olténia érsekségen belül megalakított „A Jó Pásztor” elnevezésű szakszervezet fő célja, hogy magasabb bérezést, ebédjegyet harcoljon ki a „mezei” papok számára, ugyanakkor nagyobb szabadságjogot kapjanak a döntésekben. Céljaik elérése érdekében csatlakozni fognak valamelyik nagy, országos szakszervezeti konföderációhoz, és bejelentették, készek sztrájkkal kicsikarni kérelmeiket.

A BOR-on belül megindult elégedetlenségi hullám egyik oka, hogy óriási a szakadék a kezdő papok, illetve a püspökségeken, érsekségeken „aktákat tologató” klérus között. A múlt héten egyébként három moldovai megye papjainak egy része is összefogott, és letették a törvényszéken a kérelmet a szakszervezet bejegyzéséhez. A helyzet paradoxona, hogy miközben a BOR most tűzzel-vassal tiltaná a szervezkedést, sőt jelezték, kidobják az egyházból a „lázadókat”, a Ceausescu-érában, 1989-ig ő kényszerítette a papokat az állami szakszervezetbe.

A BOR drasztikus intézkedéseket helyezett kilátásba, hogy még csírájában elfojtsa a modernebb ortodox egyházat akarók szervezkedését, de a Gandul napilapnak nyilatkozó Constantin Stoica szóvivő nem árulta el, milyen módszereket foganatosítanak majd.

Irházi János / Arad

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Fej nélkül maradt a szerb ortodox egyház

Elmozdították a szerb ortodox egyház éléről a súlyos beteg Pavle pátriárkát a püspökök, és maguk vették át az irányítást az egyház internetes oldalán megjelent hír szerint.

hvg.hu Világ

A román ortodoxok beperelnék az államot

Bartolomeu Anania ortodox érsek kijelentette, az egyház kész beperelni a román államot Strasbourgban az Európai Emberi Jogok Bíróságán, ha nem léptetik életbe Gozsdu Manó testamentumát, amely szerint a hagyaték egyedüli jogos kezelője, birtokosa a nagyszebeni Gozsdu-Alapítvány.

MTI Világ

Meghalt a román ortodox egyházfő

Elhunyt 92 éves korában Teoctist ortodox pátriárka, a román görögkeleti egyház feje - jelentették hétfőn román hírforrások.

hvg.hu Világ

Nyolc román ortodox püspök súgott a szekunak

Alig két nappal az új román ortodox pátriárka megválasztását követően páratlan botrány robbant ki az egyházon belül, miután az egykori szekuritáté archívumát tanulmányozó tanács (CNSAS), állítólag késhegyre menő vita és szavazás után bejelentette, bebizonyosodott, hogy nyolc, ma is aktív püspök besúgója volt Ceausescu titkosszolgálatának.

Világ

Nyomul az ortodox egyház Oroszországban

Egy heves mufti korábbi sértő szavaira már fátylat borított az ortodox egyház, amely egyre nagyobb befolyásra tesz szert Oroszországban. A fanatikusok már színen vannak, egy felvetés szerint pedig Putyin utódjának az egyházból kellene kikerülnie.

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Kiszámoltuk, mennyit keresnek a magyar EP-képviselők. Szép nagy szám jött ki

Kiszámoltuk, mennyit keresnek a magyar EP-képviselők. Szép nagy szám jött ki

Kiderült, ki váltja Radics Gigit az X-faktorban

Kiderült, ki váltja Radics Gigit az X-faktorban