szerző:
MTI

A bonni államügyészség hivatalos vizsgálatot indított az újságírók, illetve saját korábbi vezetői kémlelésével vádolt Deutsche Telekom ellen.

Pénteki értesülések szerint ugyanakkor Európa egyik legtekintélyesebb távközlési cégét már nem csak azzal gyanúsítják, hogy az elmúlt években a „célzott személyek” telefonkapcsolatait ellenőrizte. A legújabb vádak arról szólnak, hogy a vállalat az érintett menedzserek és újságírók bankszámláiról is informálódott, továbbá rejtett kamerákkal mozgásukat is figyeltette.

A német sajtóban immár „Telekomgate-nek” nevezett botrány legújabb fejleményei közé tartozik, hogy a minden szempontból jogellenes „felderítésben” a gyanú szerint egy berlini cég alkalmazottjaiként korábbi Stasi-munkatársak is közreműködtek. A szóban forgó munkatársak a történtek idején már annak a berlini biztonsági cégnek az alkalmazásában álltak, amely a Deutsche Telekom korábbi vezetőségének megbízásából a felderítést végezte. Egyikük a nyilvánosság előtt el is ismerte Stasi-múltját.

A különleges megfigyelési botrány a múlt hét végén a Der Spiegel információja nyomán robbant ki. A hamburgi hetilap akkor még "csak" arról számolt be, hogy a cég 2005-ben és 2006-ban vezető beosztású menedzsereinek mindenekelőtt az újságírókkal folytatott telefonbeszélgetéseit rögzítette, s a kapcsolatokat kivizsgáltatva azt igyekezett ellenőrizni, hogy a vállalatra vonatkozó információk honnan szivárognak ki.

Az elmúlt napokban ugyanakkor jelentősen bővült az állítólagos vádak köre, mint ahogy az a gyanú is felmerült, hogy a sajátos megfigyelési tevékenység már 2000-ben megkezdődött. A vádak középpontjában a Deutsche Telekom akkori elnöke, Kai-Uwe Ricke, továbbá a felügyelő bizottság korábbi vezetője, Klaus Zumwinkel áll. Az a Zumwinkel, aki egyidejűleg a német posta elnöke volt, a közelmúltban azonban a Németország történetének legnagyobb adócsalási botrányában őt ért vádak miatt lemondani kényszerült. Mind Ricke, mind Zumwinkel cáfolja ugyanakkor, hogy ők adtak volna utasítást a törvénytelen tevékenységre.

Az ügy komolyságát jelzi, hogy Wolfgang Schäuble belügyminiszter a jövő hét elejére magához rendelte mindkét korábbi vezetőt, hogy a történtekről, illetve - hivatalos közlés szerint - az adatvédelemről tárgyaljon velük. Egyelőre nem ismert, hogy a vállalat legnagyobb részvényesének számító szövetségi kormány minisztere a Deutsche Telekom jelenlegi elnökét, René Obermannt is "beidézte"-e. Obermann egyébként a botrány kirobbanása után maga kérte a bonni ügyészségi vizsgálatot, ugyanakkor immár őt is gyanúsítják azzal, hogy jóval korábban tudott a dolgokról, csak igyekezett eltussolni azokat. Mindenesetre az államügyészség munkatársai csütörtök délután már razziát tartottak a vállalat bonni központjában és – a hírek szerint – Obermann irodájában is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Törvénytelenek az M-Telekom-szerződések

A Magyar Telekom, illetve a vállalatcsoport tagvállalatai 6,7 millió eurót meghaladó összeget fizettek ki törvénytelen szerződések alapján Macedóniában – állapította meg a Magyar Telekom auditbizottságának jogi tanácsadója a még nem végleges helyzetjelentésében, amelynek összefoglalója ma jelent meg a tőzsde honlapján.

HVG HVG Hetilap

MTelekom: feljelentik Straub Eleket?

A Magyar Telekom Nyrt. (MTelekom) büntetőfeljelentést készül tenni a cég korábbi elnök-vezérigazgatója, Straub Elek és a külföldi felvásárlásokat intéző stratégiai igazgatóságának volt vezetője, Balogh András ellen, mivel bebizonyosodott, hogy felelősek a montenegrói és macedón leányvállalatok által 2004-2006 között megkötött törvénytelen szerződésekért - értesült a HVG.

MTI Világ

Lehallgatási botrány a Deutsche Telekomnál

Európa egyik legnagyobb és legtekintélyesebb távközlési társaságát, a Deutsche Telekomot érintő, példa nélkülinek minősített lehallgatási botrányról számolt be szombaton a Der Spiegel internetes kiadása.

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Kidőlt a Chelsea fiatal sztárja, vége a szezonjának

Kidőlt a Chelsea fiatal sztárja, vége a szezonjának

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet