szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megalakult pénteken Libanon nemzeti egységkormánya, amelyben az ellenzéki Hezbollah szervezet és szövetségesei vétójoggal rendelkeznek.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb belpolitikai válságát rendező dohai megállapodás alapján a Fuád Szinjóra régi-új miniszterelnök vezette kormány 30 tagjából tizenegyet delegál az ellenzék, tizenhatot a Szíria-ellenes parlamenti többség, hármat pedig Michel Szulejman államfő nevez ki.

A szemben álló libanoni erők vezetői a katari Dohában május 21-én írták alá a megállapodást az akkor már másfél éve tartó belpolitikai válság rendezéséről, visszarántva Libanont egy újabb polgárháború széléről. Ez, a nemzeti egységkormány megalakításáról rendelkező egyezség tette lehetővé azt is, hogy a parlament néhány nap múlva megválassza Michel Szulejmant a 2007 novembere óta betöltetlen köztársasági elnöki posztra.

Szinjóra 44 nappal ezelőtt kezdett kormányalakítási tárgyalásokat. A megállapodás előbb a keresztény Michel Aun tábornok, a Libanoni Hazafias Irányzat (CPL) vezetője, majd a radikális Hezbollah követelései miatt késett. Szaad al-Haríri, a parlamenti többséget vezető szunnita politikus kérésére Szinjóra végül pénteken elfogadta Ali Kansót, a Szíriai Nacionalista Szocialista Párt volt elnökét, akit a Hezbollah javasolt miniszternek. Ezt követően Szinjóra és Szulejman aláírta a kormány megalakításáról szóló rendeletet.

A miniszterelnök a kormány megalakítása után tartott sajtóértekezleten kijelentette, hogy a kabinetnek két alapvető feladata lesz. Egyrészt helyre kell állítania az egyensúly és a szabadság alapelvein nyugvó libanoni politikai rendszerbe és intézményekbe vetett bizalmat, másrészt meg kell reformálnia a választási törvényt, hogy biztosítsa a következő választások átlátható módon történő megtartását. „Nyilvánvaló, hogy nézeteltéréseink nem tűnnek el egyik napról a másikra, de az a legfontosabb, hogy hogyan kezeljük ezeket, egymást elfogadva, vagy fegyverekkel és utcai erőszakkal” – mondta Szinjóra, aki a békés együttélés és a párbeszéd mellett szállt síkra.

A polgárháború (1975-1990) utáni legmélyebb belpolitikai válság 2006 novemberében robbant ki, amikor a kormányból távozott hat miniszter. Az ellen tiltakoztak, hogy a kormány támogatásáról biztosította annak a nemzetközi törvényszéknek a megalakítását, amely Rafík al-Haríri volt miniszterelnök gyilkosait vonná felelősségre. Az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah és szövetségesei mind erősebb nyomást gyakoroltak a kormánykoalícióra, végül idén májusban fegyveres akciókba szólította híveit kormánypárti csoportok ellen. Az összetűzésekben 65 ember halt meg, és közel kétszáz megsebesült Libanon szerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kiújultak a harcok a libanoni Tripoliban

Kiújultak a heves harcok hétfőn az észak-libanoni Tripoliban a kormánypárti és az ellenzéki fegyveres csoportok között - közölték biztonsági források és szemtanúk.

MTI Világ

Megint harcolnak Libanonban

Újabb fegyveres összecsapás zajlott le hétfőn reggel az észak-libanoni Tripoliban fegyveres milíciák között - közölték biztonsági illetékesek.

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele