szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A leghatározottabban elutasította a foglyul ejtett német hegymászók szabadon bocsátása fejében a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által támasztott követeléseket a berlini kormány.

A kabinet ezzel kapcsolatos álláspontját Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter erősítette meg péntek reggeli televíziós nyilatkozatában. A három német hegymászót a PKK emberei még szerdán rabolták el Törökország keleti részén, a török-iráni határ közelében, az Ararát hegyen. A német hegymászó csoport tíz további tagjának ugyanakkor nem esett bántódása, ők már visszatértek Németországba.

A délkelet-törökországi kurd autonómiáért küzdő, betiltott PKK csütörtökön közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben felszólította a német kormányt: a túszok szabadon bocsátása fejében hagyjon fel a kurd néppel, illetve Kurdisztáni Munkáspárttal szembeni „ellenséges politikájával”. A közleményben azt írták, az elrabolt német hegymászók „jól vannak”, de további részletekkel nem szolgáltak.

A német külügyminiszter kijelentette pénteki nyilatkozatában, hogy a német kormány nem enged a zsarolásnak, s követeli a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. Hasonlóan foglalt állást Wolfgang Schäuble belügyminiszter is. Közben a berlini külügyminisztériumban folyamatosan ülésezik a foglyul ejtett hegymászók kiszabadításán dolgozó válságstáb.

A német fővárosban meglehetős megdöbbenést okozott a túszejtés. Annak közvetlen okaként azt említik, hogy a hatóságok néhány héttel ezelőtt betiltották egy kurd televíziós adó, a Roj-Tv sugárzását. Az Európa számos országában és az Egyesült Államokban is terrorista szervezetnek nyilvánított PKK tevékenységét 1993-ban Németországban is betiltották.

Németországban hozzávetőleg félmillió kurd él. Az alkotmányvédelmi hivatal becslése szerint közülük mintegy 11 500 számít a PKK hívének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Iraki-török egységfront a kurd PKK ellen

Az iraki kormány megkezdte azon tervének a végrehajtását, amelynek célja, hogy lehetetlenné tegye az ország északi részén a törökországi kurdok szakadár szervezetének nyújtott logisztikai támogatást.

MTI Világ

Bush: a PKK az Egyesült Államok ellensége

George Bush amerikai elnök a török kormányfőnek hétfőn Washingtonban kijelentette: a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az Egyesült Államok ellensége, és a Fehér Ház megosztja hírszerzési értesüléseit Ankarával a lázadó csoport támadásainak elhárítására.

Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai