szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák kormány kihagyta a tevékenységét kritikusan taglaló újságokat az euró bevezetését megelőző sajtókampányból – közölték szlovákiai lapkiadók.

A döntés azt jelenti, hogy a szlovák kormány nem közöl fizetett hirdetéseket az említett lapokban, lemondva az e célra korábban lefoglalt hirdetési felületet. A kabinet a kampánnyal az euró bevezetésével együtt járó esetleges áremelkedések miatti félelmeket szeretné eloszlatni.

Robert Fico kormánya 2006-os hatalomra kerülése óta már sokszor került összeütközésbe a jóléti politikáját bíráló sajtóorgánumokkal. Fico kenőpénzek elfogadásával és információk manipulálásával vádolt meg egyes újságírókat, miután azok kormánya állítólagos korrupciós ügyeiről írtak.

Igor Barat, az euró januári bevezetését megelőző, 160 millió korona (7,81 millió euró) értékű sajtókampányért felelős kormányzati tisztségviselő megerősítette: a kabinet nem közöl ilyen tárgyú fizetett hirdetéseket a Sme, a Pravda és a Hospodarské Noviny című lapokban. A hirdetések megjelennek viszont a Novy Cas című napilapban, bár Pozsony elsősorban tv-hirdetések útján szeretné eljuttatni üzeneteit a lakossághoz.

Az érintett lapok úgy vélik, hogy a szlovák kormány bíráló hangvételű írásaikra válaszolt a hirdetések lemondásával. A kabinet ezt visszautasította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Árfékező testület létrehozására készül a szlovák kormány

Robert Fico kormányában teljes az egyetértés: megengedhetetlen, hogy január elsejétől az euró bevezetése miatt elszabaduljanak az árak Szlovákiában, ezért gyorsított eljárásban az árak megfékezését szolgáló törvényt akarnak alkotni, és még ősszel elfogadni.

MTI Gazdaság

Szlovákia már gőzerővel nyomja saját euróit

Szlovákia már most gőzerővel készül az euró jövő januári bevezetésére: a tervek szerint december közepéig a közép-szlovákiai Kremnica (Körmöcbánya) 14. században alapított pénzverdéjében 500 millió euró- és eurócent érmét nyomnak.

MTI Gazdaság

Szlovákia: változatlan alapkamat

A szlovák központi bank kedden változatlanul a 4,25 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot, amely már 14. hónapja ezen a szinten van. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, mivel a szlovák központi bank a kamatszintet az euró bevezetése előtt igyekszik az eurózónában érvényes kölcsönfelvételi lehetőséghez igazítani.

MTI Gazdaság

Megvan a szlovák korona végső átváltási árfolyama

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden egyetértésre jutottak abban, hogy 1 euró = 30,126 szlovák korona paritáson határozzák meg a szlovák fizetőeszköz euróra való átváltásának árfolyamát - közölték Brüsszelben.

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat

Kis Zoltán virológus: A kínai vakcinával beoltottakról nem nagyon jeleztek komoly problémákat