szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes együttműködést hirdetett, ugyanakkor igazságosabb ítélkezésre szólította fel a testületet Boris Tadics szerb államfő a boszniai Srebrenicában végrehajtott vérengzés 13. évfordulóján.

1995 júliusában több mint nyolcezer bosnyák férfit öltek meg Srebrenica környékén, s a délszláv háborúk bűnöseinek elítélésére alakult hágai törvényszék kimondta, hogy a gaztettet a várost elfoglaló boszniai szerb hadsereg hajtotta végre.

Szerbia számára rendkívül fontos, hogy a háborús bűntettekkel és a háborús bűnösökkel kapcsolatos kérdések végére pont kerüljön, s ezért az ország már 43 személyt átadott a törvényszéknek – állapította meg nyilatkozatában Tadics.

A srebrenicai áldozatokra emlékezve az összes ártatlanul meghalt emléke előtt is tisztelgünk. Azzal, hogy megadjuk a tiszteletet mások áldozatainak, s átérezzük tragédiájukat, a megbékélés mellett szállunk síkra, amely nélkül nincs jövő, s nincsenek szomszédok közti normális kapcsolatok a Balkánon – szögezte le a szerb államfő.

Borisz Tadics egyben óvatos bírálatot is megfogalmazott a hágai Nemzetközi Törvényszékkel kapcsolatban, amelynek ítélkezési gyakorlatát éles bírálatok érik Szerbiában, s amelyről egyes jogászok is azt tartják, hogy nemzetközi nyomásnak engedve a politikát gyakran a jog fölé emeli, s főleg a szerbekkel szemben alkalmazza a törvény szigorát, miközben mások bűnei iránt elnéző. A Szerbiában két legnagyobb felháborodást kiváltó döntés Ramush Haradinaj volt koszovói gerillaparancsnok és miniszterelnök, illetve Naszer Orics egykori srebrenicai bosnyák katonai rendőrségi parancsnok felmentése volt.

Az ártatlanul szenvedők arra kötelezik a Nemzetközi Törvényszéket, hogy a bűntetteket kellően megtorolja, s mindenkinek kellő módon igazságot szolgáltasson. Ahhoz, hogy térségünkben az áldozatok békében nyugodhassanak, minden bűnözőnek bűnhődnie kell, függetlenül a nemzetiségétől és vallásától, s függetlenül attól, hogy Mladicsnak, Oricsnak, Haradinajnak vagy Gotovinának hívják – üzente Hágának Tadics.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tadics és Szerbia rázós helyzetben

Borisz Tadics kemény küzdelemben, de a végén a vártnál talán valamivel nagyobb, majdnem három százalékos különbséggel megnyerte a szerbiai elnökválasztást, és most készülhet a kampányánál is nehezebb és sokkal tovább tartó küzdelemre.

MTI Világ

Tadics: Szerbia az EU miatt sem mond le Koszovóról

Szerbia továbbra sem mond le Koszovóról - jelentette ki Belgrádban Borisz Tadics államfő, mielőtt az EU hívására elindult Luxembourgba, ahol várhatóan még kedden aláírják az EU-tagság "előszobájának" tekintett EU-szerb társulási és stabilitási szerződést.

MTI Világ

Szerbia: a magyarok Tadics mellé állnak, Kostunica nem

A három pártból alakult vajdasági Magyar Koalíció Borisz Tadics jelenlegi államfőt támogatja a szerbiai elnökválasztás második fordulójában annak ellenére, hogy nem kapta meg tőle a programjához igényelt, korábban a segítség feltételeként kikötött támogatást - derült ki a pártszövetség három vezetőjének szerdai, Szabadkán megtartott sajtótájékoztatóján.

MTI Világ

Le Monde: Tadics feladata lesz a szerbeket a jövő felé fordítani

Az elszigetelődés kockázata és az európai jövő reménye közül Boris Tadics újraválasztásával a szerbek a nyitást választották. A megerősödött szerb elnöknek mostantól arról kellene meggyőznie honfitársait, hogy a történelmi balsors helyett a jövő felé forduljanak - írta Remény Szerbia számára című hétfői szerkesztőségi cikkében a Le Monde.

MTI Világ

Brüsszel üdvözli Borisz Tadics győzelmét

Az EU soros szlovén elnökségének nyilatkozata szerint a szerb nép megerősítette az ország demokratikus és európai irányvonalának támogatását. Nikolics orosz-orientációjával szemben - az EU azt reméli - marad a Brüsszel felé elkötelezett Tadics-vezetés.

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King

Meghalt a legendás amerikai tévés, Larry King