szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az észak-koreai nukleáris programról folytatott tárgyalások résztvevői megállapodtak arról, hogyan ellenőrizzék Phenjan atomfegyver-mentesítését - jelentették be szombaton Pekingben.

A hatok - a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország - képviselői három napon át tárgyaltak a megbeszélések helyszínéül szolgáló kínai fővárosban. A megállapodás értelmében Észak-Korea október végéig teszi működésképtelenné legnagyobb nukleáris létesítményét, miközben az Egyesült Államok, Kína és a többi három fél teljesíti az olajszállításokra és más gazdasági segítségre tett korábbi ígéreteit. Az ellenőrzés keretében felkeresik majd az észak-koreai létesítményeket, tanulmányozzák a dokumentumokat, konzultációkat folytatnak a műszaki személyzettel. A munkába szükség esetén bevonják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőit is.

Más értesülések szerint a résztvevők nem tudtak megállapodni azokról az alapelvekről, amelyek alapján ellenőriznék Észak-Koreának a nukleáris tevékenységéről múlt hónapban beterjesztett beszámolóját. A résztvevők csupán abban értettek egyet, hogy munkacsoportot hoznak létre, amely részletes forgatókönyvet készít arról, mely létesítményeket keresnék fel ellenőrzés céljából, és abban ki venne részt.

Christopher Hill, a tárgyalássorozaton részt vevő amerikai küldöttség feje kijelentette: a forgatókönyvben nemcsak azt rögzítik, hogy az ellenőröknek mihez lesz joguk, hanem azt is, hogy mikor kereshetik fel a nukleáris létesítményeket. Ennek a dokumentumnak 45 napon belül kell elkészülnie - tette hozzá. A jongbjoni nukleáris központ három berendezésének leszereléséért cserébe Észak-Korea egymillió tonna fűtőolajat kap, amelyből 100 ezer tonnát már leszállított Dél-Korea és Kína.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Irán nukleáris ügyben nem tárgyal a nagyhatalmakkal

Az iráni kormány szóvivője megerősítette szombaton országa vezetésének azt a korábbi kijelentését, hogy többé nem tárgyal a nagyhatalmakkal nukleáris programjáról, amely mögött a Nyugat atomfegyver-fejlesztést gyanít.

Az állam átvette a trieszti kikötőt

Az állam átvette a trieszti kikötőt

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Miért nem kerülnek előre az oltási tervben az óvodai és iskolai dolgozók?

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal