szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország és Kína megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a Zimbabwe elleni szankciókról szóló határozati javaslatot pénteken.

Az Egyesült Államok nevéhez fűződő javaslat fegyvereladási embargót léptetett volna életbe Zimbabwe, és utazási, valamint pénzügyi szankciókat Robert Mugabe elnök és a vezetés 13 másik tagja ellen. A 15 tagú testületben összegyűlt a határozat elfogadásához minimálisan szükséges kilenc támogató szavazat, Oroszország és Kína azonban élt vétójogával, így a javaslat megbukott. Összesen öt ország képviselője szavazott a határozat ellen, egy pedig tartózkodott.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet kijelentette: a szankciókkal az ENSZ túllépett volna a nemzetközi béke és biztonság fenntartására szóló felhatalmazása keretein. A BT másik három vétójoggal rendelkező tagja, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország amellett érvelt, hogy a szankciók jelentenék a megfelelő választ a legutóbbi, az ellenzékkel szemben alkalmazott megfélemlítés miatt széles körben elítélt elnökválasztásra.

A nemzetközi közösség nagy része törvénytelennek tekinti Robert Mugabe június 27-i újraválasztását. A távozó államfő maradt az egyetlen jelölt a második fordulóra, mivel vetélytársa, a márciusi első fordulóban az első helyen végző Morgan Tsvangirai, az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) vezetője a hívei ellen irányuló, szűnni nem akaró erőszakos cselekmények miatt elállt a további részvételtől.

Mugabe elnök pártja, a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) és a zimbabwei ellenzék csütörtökön tárgyalásokat kezdett a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban. Árnyékot vet a tárgyalásokra, hogy csütörtökön holtan találták az MDC egyik tisztségviselőjét. Az MDC egy pénteki közleményében úgy fogalmaz: alapos a gyanú, hogy a titkosszolgálat tagjai gyilkolták meg a férfit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Zimbabwei patthelyzet

Második fordulónak kell döntenie a zimbabwei elnökválasztáson, miután a március 29-ei első kör egyik jelöltnek sem...

MTI Világ

A BT elé kerül a zimbabwei választások ügye

Az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé tárja a zimbabwei politikai helyzet kérdését, miután Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető vasárnap bejelentette visszalépését az elnökválasztás második fordulójától - közölte a Fehér Ház.

MTI Világ

A zimbabwei ellenzék békefenntartókat követel

A zimbabwei ellenzék arra kérte a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) biztonságpolitikai bizottságában soros elnöki tisztséget betöltő angolai államfőt, hogy a regionális szervezet küldjön békefenntartó erőket Zimbabwéba az elnökválasztás második fordulója idejére – közölte Morgan Tsvangirai, az ellenzék szóvivője.

MTI Világ

Kanada szankciókat vezet be Zimbabwe ellen

Törvénytelennek minősítette Kanada a zimbabwei elnökválasztás második fordulóját, és egy sor korlátozás bevezetését jelentette be az afrikai ország ellen, hogy szűkítse kapcsolatait a hararei kormánnyal.

MTI Világ

G8-csúcs: szankciókat kérnek Zimbabwe ellen

Megállapodtak a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország vezetői Japánban tartott csúcstalálkozójukon abban, hogy ENSZ-szankciókat kérnek Zimbabwe ellen, amelynek elnöke, Robert Mugabe erőszakhullámmal kísért választásokon nyert újabb mandátumot.

MTI Világ

Zimbabwe elleni szankciókra kéri az Afrikai Uniót a Human Rights Watch

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet arra kérte az Afrikai Unió egyiptomi csúcsértekezletének résztvevőit, hogy rendeljenek el szankciókat Robert Mugabe zimbabwei elnök kormányzata ellen, s nyilvánítsák azt törvénytelennek a pénteki elnökválasztási komédia után.

MTI Világ

Zimbabwe: az ellenzék vezetője megint őrizetben

Ismét őrizetbe vették Zimbabwéban az ellenzék elnökjelöltjét, Morgan Tsvangirait, illetve az általa vezetett párt főtitkárát, Tendai Bitit - közölte csütörtökön a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC).

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök