szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhét civil - többségében gyerek - és négy rendőr vesztette életét vasárnap a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban elkövetett öngyilkos merényletben.

    
A terrorcselekmény a déli tartomány Deh Ravud körzetében történt. Dzsuma Hán Himat tartományi rendőrparancsnok szerint az öngyilkos merénylő egy rendőri járőrkocsit vett célba egy bazárban.
    
A támadásban tizenhét civil és négy rendőr meghalt, harminchét ember pedig megsebesült. A rendőrparancsnok szerint a polgári áldozatok többsége gyerek volt. A környéken kilenc bolt megrongálódott vagy megsemmisült.
    
Himat a tálib lázadókat tette felelőssé a támadásért. A tálibok egyelőre nem reagáltak a történtekre, de a lázadók gyakorta folyamodnak hasonló terrorcselekményekhez a külföldi csapatok és az afgán kormány elleni erőszakkampányukban. Uruzgán tartományt a tálibok egyik erősségéként, az ópiumtermesztés vidékeként tartják számon.
    
Tavaly Afganisztánban csaknem 140 terrorcselekmény történt, a halálos áldozatok száma pedig közel nyolcezerre rúgott. A tálibok hatalomfosztása óta eltelt hét év legsúlyosabb terrorcselekmények az idén július 7-én történt India kabuli nagykövetségénél, az öngyilkos merényletben több mint negyven ember halt meg, 150-en megsebesültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Itthon az Afganisztánban meghalt magyar katona holtteste

Az Afganisztánban hősi halát halt Kovács Gyula holttestét szállító AN-26-os katonai szállító repülőgép hétfőn 18 órakor az egyik hangárból gurult a katonai tiszteletadás helyszínére a kecskeméti légibázison.

MTI Világ

Afganisztáni lázadók megöltek 15 börtönőrt

Legalább 15 börtönőrt öltek meg Afganisztánban azok a tálib lázadók, akik pénteken megrohamozták az ország déli részén fekvő Kandahár város központi börtönét, és kiszabadították az ott fogva tartott több mint ezer fogoly zömét.

MTI Világ

Ismét magyar katona halt meg Afganisztánban

Meghalt egy magyar tűzszerész Afganisztánban; Nemes Krisztiánt, aki csak néhány hete szolgált a tartományi újjáépítési csoportnál, hősi halottá nyilvánította és posztumusz őrnaggyá léptette elő Szekeres Imre honvédelmi miniszter - jelentették be a HM-ban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón szombat este.

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet