szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megütközést váltott ki Berlinben, hogy több mint 3,3 millió euróért villát vásárolt a német fővárosban Patrick Brinkmann hírhedt svéd szélsőjobboldali vállalkozó.


A Der Tagesspiegel című lap vasárnapi számában azt a gyanút fogalmazta meg, hogy Brinkmann berlini letelepedése egyben a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) tevékenységének támogatását is szolgálja.
    
2004-ben egész Európában felzúdulást keltett, hogy a szélsőjobboldal prominens svéd képviselője "Kontinent Europa" néven alapítványt hozott létre hozzá hasonlóan gondolkodó tudósok és publicisták számára. Az alapítvány azóta a szélsőjobboldali értelmiség egyfajta "szellemi központjává" vált. Az alapítvány elnökségében helyet kapott az NPD egyik vezetője is.
    
Ugyancsak a vasárnapi berlini napilap számolt be arról, hogy a német alkotmányvédelmi hivatal megkezdte a gyanús villavásárlás körülményeinek kivizsgálását. Várható, hogy a hivatal a napokban állásfoglalást tesz közzé a Brinkmann-ügyben - írta a Der Tagesspiegel, utalva arra, hogy a villalakás mellett külön csengő jelzi Patrick Brinkmann hivatalát is.
    
A "Kontinent Europa" elsősorban svéd, német, francia és orosz szélsőjobboldali személyek tevékenységének melegágya. Közülük többen milliomosok, akik különböző szélsőjobboldali csoportokkal szoros kapcsolatokat ápolnak - tudósított a berlini lap.
    
Végezetül a németországi belügyekbe való beavatkozás szándékával gyanúsította az újság Brinkmannt annak kapcsán is, hogy szélsőjobboldali alapítványának honlapján az elmúlt hetekben jó néhány állásfoglalás látott napvilágot az országban zajló "integrációs vitával" kapcsolatban is. Ezek többsége "az Európa vendégszerető népeivel szembeni bevándorlói erőszakról" beszélt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok