szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dublini látogatáson tartózkodó Nicolas Sarkozy francia elnök kijelentette, hogy tiszteletben tartja az Európai Unió reformszerződéséről tartott ír népszavazás eredményét, de egyúttal kifejezte elkötelezettségét a lisszaboni szerződés iránt.

A francia elnöki hivatal Dublinban kiadott közleménye szerint azt is hangsúlyozta: örömmel nyugtázza, hogy a szerződés írországi elutasítása ellenére folytatódik a lisszaboni szerződés ratifikálásának folyamata az EU többi tagállamában.

Az írek nemet mondtak az EU intézményi és döntéshozatali mechanizmusát megreformáló szerződésére az erről rendezett június 12-i népszavazáson.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Franciaország államfője néhány órás látogatást tesz az ír fővárosban, hogy helyben tájékozódjék az EU-szerződés elutasításának okairól. Érkezésekor pár száz tüntető fogadta Dublinban; Sarkozy egy múlt heti nyilatkozata ellen tiltakoztak, amelyben azt mondta, hogy az íreknek új referendumot kellene rendezniük a lisszaboni szerződésről.

A francia elnök találkozik az ír fővárosban a szerződés mellett és ellen kampányoló politikai erők képviselőivel. Írország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek alkotmánya megköveteli, hogy népszavazás döntsön az ügyben. Ahhoz, hogy a lisszaboni szerződés életbe léphessen, minden EU-tagállamnak ratifikálnia kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lisszaboni szerződés – mindenáron

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter erről a Bild című német lapnak nyilatkozott annak kapcsán, hogy az uniós reformszerződés írországi elutasítása után Lech Kaczynski lengyel államfő is közölte, nem írja alá a dokumentumot, s Horst Köhler német elnök kijelentette, hogy a ratifikációs okmány aláírásával megvárja az alkotmánybírósághoz benyújtott panaszok kivizsgálását.

MTI Világ

A lengyel elnöknek sem kell a lisszaboni szerződés

Nem írja alá - "legalábbis egyelőre" - Lech Kaczynski lengyel elnök az Európai Unió lisszaboni szerződését kihirdető lengyel törvényt - derült ki az államfővel készült, hétfőn megjelent lapinterjúból.

MTI/hvg.hu Világ

Patthelyzet: az írek nem kérnek a lisszaboni szerződésből

Az írországi népszavazás végleges eredménye szerint a szavazók 53,4 százaléka utasította el az Európai Unió lisszaboni szerződését. A szerződés nem lép hatályba 2009 januárjában - kommentálta Jean-Claude Juncker, az eurózóna luxemburgi elnöke. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke viszont még lát esélyt a helyzet megmentésére, azért szerinte folytatni kell a ratifikálást a tagországokban.