szerző:
MTI

Több mint két évtizedes növekedés után tavaly már a második egymást követő évben csökkent világszerte az AIDS-ben meghalt emberek száma – állapította meg legfrissebb jelentésében az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS).

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes tavaly körülbelül 2 millió ember halálát okozta, szemben az előző évi 2,1 millióval, Afrikában ugyanakkor vezető halálok maradt. Nyugat- és Közép-Európában 8 ezren haltak meg AIDS-ben.

Az AIDS-járványnak ugyan még távolról sincs vége, de stagnálást mutat annak köszönhetően, hogy egyre több beteg jut hozzá az életét meghosszabbító gyógyszerekhez és számos helyen csökken az új HIV-fertőzések száma.

„Kezd beérni a gyümölcse annak, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országokban 2001 és 2007 között hatszorosára nőttek a HIV-fertőzések megelőzését szolgáló programokra fordítható pénzügyi források” – olvasható a kedden nyilvánosságra hozott jelentésben, amelyet a jövő héten Mexikóban megrendezésre kerülő nemzetközi AIDS-konferencia elé időzítettek.

Világszerte mintegy 33 millió HIV-fertőzöttet és AIDS-beteget tartottak számon 2007-ben, köztük csaknem 2 millió 15 év alatti gyermeket. A vírushordozó felnőttek 50 százaléka nő. A Szaharától délre fekvő afrikai országok jelentik változatlanul az első számú fertőzésgócot (22 millió HIV-pozitív): itt él a világon ismert összes fertőzött 67 százaléka és a HIV-pozitív gyerekek közel 90 százaléka. Nyugat- és Közép-Európában 730 ezer HIV-fertőzöttet tartottak nyilván az előző évben.

Tavaly 2,7 millió új HIV-fertőzést regisztráltak – ebből 1,9 milliót a Szaharától délre lévő afrikai országokban –, ami naponta mintegy 7500 embert jelent. Az új fertőzöttek között 370 ezer a 15 év alatti gyerek. Az új fertőzések számában csak egészen kis növekedés mutatkozott 2007-ben az előző évhez képest, amit az ENSZ-ügynökség azzal magyarázott, hogy az alacsony és közepes jövedelmű államokban sokkal több HIV-pozitív – körülbelül 3 millió ember – jut hozzá AIDS-gyógyszerekhez. Számos országban ugyanakkor nőtt az új fertőzések aránya, többek között Kínában, Indonéziában, Kenyában, Mozambikban, Pápua Új-Guineában, Oroszországban, Ukrajnában, Vietnamban, de még olyan gazdag országokban is, mint Németország, Nagy-Britannia vagy Ausztrália. Nyugat- és Közép-Európában 27 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel.

A dokumentum szerint „a haladás továbbra is egyenlőtlen, a járvány jövőbeli alakulása még mindig bizonytalan”, ezért a UNAIDS fokozott erőfeszítéseket tart szükségesnek annak érdekében, hogy idővel az egész világon elérhetőek legyenek a betegség megelőzésével, gyógyításával, az ápolással és támogatással foglalkozó programok.

A jelentés 147 ország adatai alapján készült, a UNAIDS ugyanakkor csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok nem adta át a 2007-es évre vonatkozó AIDS-statisztikát arra hivatkozva, hogy még „csiszolnak” a számokon, de hamarosan közzé fogják tenni azokat.

A magyar Nemzeti AIDS-bizottság márciusi tájékoztatása szerint tavaly másfélszer több, 119 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, amikor 81 fertőzöttet tartottak számon. Ezzel mintegy 1500-ra nőtt a regisztrált HIV-pozitívok száma. Továbbra is Budapesten találták a legtöbb fertőzöttet, a sorban második Pest megye, a harmadik Fejér megye. Átlagosan háromnaponta regisztrálnak egy újabb HIV-fertőzöttet Magyarországon, az új fertőzöttek között nagyon sok a huszonéves fiatal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

AIDS: a pozitív teszt már nem halálos ítélet

„Az első magyar AIDS-botrányként” tálalta a bulvármédia ősszel azt a hírt, miszerint egy HIV-fertőzött budapesti férfi éveken át több nőt, köztük volt feleségét fertőzte meg a vírussal. A jelenleg bíróság előtt zajló ügy jól illusztrálja, hogy a bulvárban turkáló médiamunkások tudatlanságuk folytán, vagy a példányszámeladás, a nagyobb nézettség érdekében hamis képet festenek a betegségről. A tájékozatlanság különösen annak fényében veszélyes, hogy egyes szakértők szerint Magyarország HIV-robbanás előtt áll, s jóval nagyobb szükség lenne a felvilágosításra, mint valaha.

MTI Plázs

Mivel érdemes küzdeni az AIDS ellen?

Svájci egészségügyi közgazdászok kutatása szerint azért nem hatékony az AIDS elleni küzdelem Afrikában, mert a szűkös egészségügyi keretet gyógyítás helyett inkább a megelőzésre kéne fordítani.

MTI Plázs

AIDS-botrány: veszélyes és félrevezető kijelentések?

Svájci szakértők azt állítják, hogy néhány HIV-fertőzött, aki szigorúan ellenőrzött kezelés alatt áll, nyugodtan léphet szexuális kapcsolatba védekezés nélkül egészséges emberekkel, mert nem adja tovább a betegséget.

MTI Plázs

Gének százai segíthetnek az AIDS gyógyításában

A teljes emberi génállományt átvizsgálva 273 olyan gént találtak amerikai kutatók, amelyek segítenek a humán immunhiányt okozó vírusnak (HIV) megfertőzni a sejteket. A támadási pontok azonosítása azért fontos, mert ezáltal lehetőség nyílik célzott gyógyszerek kifejlesztésére.

Plázs

AIDS-kritika: súlyos aránytévesztés

Súlyos aránytévesztés, hogy miközben az AIDS a halálos megbetegedések alig 4 százalékát teszi ki, az AIDS elleni küzdelem a fejlődő országoknak szánt egészségügyi segélyek 25 százalékát emészti fel - vélekedik Roger England egészségügyi szakértő a British Medical Journal orvosi szaklapban.

MTI Tech

A meditálás lassítja az AIDS kórlefolyását

A meditálás akár néhány hét alatt is lelassíthatja az AIDS-folyamat súlyosbodását - állítják kaliforniai kutatók, akik a kedvező hatást az immunrendszer erősödésével magyarázzák.

MTI Világ

AIDS-világnap: 33,2 millió HIV-fertőzőtt él a Földön

Ma van az AIDS elleni világnap; az Egészségügyi Világszervezet 1998-ban nyilvánította ezt a napot világnappá, hogy felhívja a figyelmet a halálos betegség elleni védekezés fontosságára és a nemzetközi összefogás szükségességére.

Hét nap

Több AIDS-es

Az utóbbi évtized legmagasabb HIV-fertőzöttségi adatát regisztrálták tavaly Magyarországon.

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Nem fizetett a kukaholding Budapestnek, február közepéig vannak csak tartalékok

Nem fizetett a kukaholding Budapestnek, február közepéig vannak csak tartalékok

400-600 ezer forintot is kereshet egy ingatlanos, ha kibírja az első pár évet

400-600 ezer forintot is kereshet egy ingatlanos, ha kibírja az első pár évet

Halálra gázoltak egy gyalogost a Blaha Lujza térnél

Halálra gázoltak egy gyalogost a Blaha Lujza térnél

Az író, aki megalkotta a Galaktikus Birodalmat

Az író, aki megalkotta a Galaktikus Birodalmat

Neki kellett meghalnia, hogy legyen doppingkontroll a sportban

Neki kellett meghalnia, hogy legyen doppingkontroll a sportban