szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vád alá helyeztek Zágrábban öt egykori horvát katonai rendőrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy háborús bűncselekményeket követtek el az 1991-95-ös szerb-horvát háború alatt - közölték horvát bírósági források.

Az öt férfit azzal vádolják, hogy szerb foglyokat kínoztak, pszichikailag és fizikailag bántalmaztak a spliti Lora
katonai börtönben. A gyanú szerint számos fogva tartottat súlyosan megsebesítettek, három embernek pedig a halálát okozták - állt a főügyész közleményében. A bűncselekményeket 1992 márciusa és augusztusa között követték el a Horvátország déli részén fekvő kikötőváros közelében fekvő fogházban.

Két gyanúsított - a Lora börtön volt vezetőjeként azonosított Tomislav Duic, illetve egy egykori börtönőr, Emilio Bungur - jelenleg is szökésben van.
 
A szerb-horvát háború alatt több mint ezer, többségében szerb foglyot tartottak fogva a Lora katonai börtönben. Egy spliti emberi jogi szervezet szerint közel 70 rab sorsa ismeretlen. 1991-ben, miután Horvátország elszakadt a volt Jugoszláviától, és kihirdette függetlenségét, négyéves háború tört ki a horvát hadsereg és a Belgrád által támogatott szerb szakadárok erői között. A konfliktusban 20 ezer ember vesztette életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Keresett világháborús bűnöst fotózott le a The Sun

A Simon Wiesenthal Központ szorgalmazta hétfőn, hogy Ausztria haladéktalanul adja ki a horvát hatóságoknak a háborús bűncselekményekkel vádolt Milivoj Asner volt usztasa rendőrparancsnokot. Asnert a The Sun című brit bulvárlap a horvát válogatott egy EB-mérkőzését nézve fotózta le a klagenfurti helyen.

MTI Itthon

"Háborús bűnösök is vannak a 301-es és 298-as parcellában"

Minden bizonnyal vannak háborús és népellenes bűncselekmények miatt kivégzett személyek a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es és 298-as parcellájában, ahová a kommunizmus áldozatainak egy részét is temették - mondta szerdán Rainer M. János, az 1956-os Intézet Közalapítvány igazgatója.

Megnézték, ki mire használja a csapvizet – érdekes eredmény született

Megnézték, ki mire használja a csapvizet – érdekes eredmény született

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon