szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdán összesen negyvenezren vettek részt a kelet-spanyolországi város, Bunol világhírű éves paradicsomcsatájában.

Az úgynevezett Tomatina során többszáz tonna érett paradicsommal dobálták meg egymást a harcias kedvűek. A hagyományoknak megfelelően idén is pontosan egy órán át tartott a tumultus - ezután a lakosok a takarítóbrigáddal közösen szabadították meg a vörös színtől a házak homlokzatát és az utcákat.

A Tomatina hagyománya egy negyvenes években rendezett baráti paradicsomcsatából nőtte ki magát, azóta minden évben megrendezik Bunol utcáin augusztus utolsó szerdáján. A Tomatina a Franco-diktatúra idején 1959-ig tiltott volt, 1980 óta a város rendezi a turistalátványossággá vált paradicsomünnepet.

Erre az alkalomra Európa, Ázsia és Amerika sok országából érkeznek turisták. A csatában az a cél, hogy lehetőleg minél több paradicsomot vágjanak a többiek fejéhez. A szigorú biztonsági előírások szerint a muníciót elhajítás előtt gondosan szét kell lapítani, nehogy bárkiben kárt tegyen. A szállítókat is kötelezik, hogy csak túlérett árut hozhatnak.

A nem mindennapi ünnepség a tízezer lakosú spanyol városnak világszerte hírnevet szerzett. Idén a vasúttársaság tizenhét különvonatot indított, amelyek a turistákat Madridból Bunolba vitték. A televíziós társaságoknak is horribilis összegeket kellett letenniük az asztalra a paradicsomcsata közvetítési jogaiért cserébe. Valencia tartományt, amelyben Bunol fekszik, Spanyolország legfontosabb zöldség- és gyümölcstermelő területeként tartják számon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Shake

Paradicsomdobálás, majometetés és meztelenkedés - videóval

Az emberek igen találékonyak, amikor egy kis vidámságról van szó, lelkesek, ha babonákat, hiedelmeket kell megdönteni. Világszerte a legkülönfélébb indokokat használják fel, hogy paradicsommal dobálhassák egymást, pucéron birkózhassanak vagy sajtot guríthassanak le a hegyoldalról.

Tóth Sándor Gasztro

Rózsaszín paradicsom: mi a titok?

Az Andok lejtőin egykor vadon termő növényt az aztékok háziasították. S bár a spanyol hódítók meghonosították Európában a paradicsomot, amelynek igen sok fajtája ismert, a tomate rosa de Barbastro manapság is ritkaságnak számít.

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból