szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Algéria több városában ismét tüntetni próbáltak szombaton a politikai és gazdasági-társadalmi reformokat követelő ellenzékiek, de a rendőrség megakadályozta a demonstrációkat.

A hatósági tiltás dacára Algírban három helyre hirdettek felvonulást. Bár a résztvevők száma mindegyik esetben néhány tucatnyi volt, megerősített rendőri egységek és ellentüntetők vártak rájuk. Szaid Szadit, a január végén megalakult, Nemzeti Koordináció a Demokráciáért és a Változásért (CNCD) nevű ellenzéki mozgalom egyik vezetőjét a két ellentábor - a kormány ellen és mellett tüntetők - dulakodásában valaki késsel megsebesítette.

Január 22. óta már ötödik alkalommal próbáltak kormányellenes tüntetők az utcára vonulni. A fővárosban mindhárom helyszínen jelentős rendőri egységek vonultak fel. A nyugati negyedben barikádokon, páncélozott járművökön és rohamrendőrökön kívül nem is merészkedett egy tüntető sem az ellenzékiek által gyülekező pontnak kijelölt térre. A másik két helyszínen viszont a rohamrendőröknek kellett szétválasztaniuk a kormányt támogató és az ellene tüntető embereket.

A nyugat-algériai Orán városban ugyancsak a CNCD felhívására tartottak rövidnek bizonyuló tüntetést. A rendőrök azonnal közbeavatkoztak, és tucatnyi újságírót, valamint ötven tüntetőt vettek őrizetbe, majd később szabadon is engedték mindnyájukat. Az Algírtól mintegy 340 kilométerre délkeletre fekvő Batna városban ugyancsak felvonulást terveztek, de a hatóságok nem engedélyezték a megtartását.

Algériában február 24-én helyezték hatályon kívül a 19 esztendeje érvényben lévő szükségállapotot, amely lehetővé tette, hogy az állam messzemenően beavatkozzon a belpolitikai életbe. Megszüntetése az egyik fő követelése volt a kormányellenes tüntetőknek, akik a tunéziai, egyiptomi és líbiai események hatására tiltakozó megmozdulásokat tartottak a rezsim és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. Hatalmát féltve Abdel-Azíz Buteflika elnök már a hónap elején kilátásba helyezte a követelés teljesítését.

A kormány a héten azt ígérte, hogy tervet készít több millió új munkahely megteremtésére, elsősorban a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére.

[[ Oldaltörés (Folytatás: Szaúdi korlátozások) ]]

Szaúd-Arábiában tilos mindennemű tüntetés és felvonulás, a rendőrséget felhatalmazták a vonatkozó törvény tiszteletben tartásának kikényszerítésére - közölte az állami televízió szombaton.

A belügyminisztérium által kiadott emlékeztető előzménye az volt, hogy a napokban többször is tüntettek síiták az ország olajtermelő keleti térségében, követelve a tárgyalás nélkül fogva tartott rabok elengedését.

A televízióban elhangzott hír szerint a biztonsági erők minden intézkedést megtesznek, hogy megakadályozzák a közrend bármiféle megbontását.

A szaúd-arábiai síita kisebbség (a lakosság 10 százaléka) többnyire az ország olajkincsekben leginkább gazdag keleti felén él, közel Bahreinhez, ahol viszont a többséget alkotó síiták tüntettek a hatalmon lévő szunnita kisebbség ellen.

A szaúd-arábiai síiták tiltakoznak amiatt is, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a kormányhivatalok betöltése, illetve a különböző juttatások terén. A rijádi kormány tagadja mindezt.

Abdallah szaúd-arábiai király - aki a napokban három hónapos külföldi orvosi kezelés után tért vissza Rijádba - 37 milliárd dolláros támogatási programot jelentett be az állampolgárok számára. Megfigyelők szerint az intézkedés azt a célt szolgálta, hogy elejét vegyék a különböző arab országokban zajló heves tiltakozó megmozdulások Szaúd-Arábiára történő átterjedésének.

Szaúd-Arábia államformája abszolút monarchia, az országnak nincs választott parlamentje. A hatóságok nem tűrik el a hivatalostól eltérő vélemények nyilvánosságra való hozatalát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tripoli a szankciók visszavonását követeli az ENSZ BT-től

A Líbia ellen foganatosított szankciók visszavonását követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától a Kadhafi-rezsim.A BT-nek küldött levelében Tripoli hangsúlyozza, hogy a tüntetők elleni erő alkalmazása "minimális" volt, és csak olyanokkal szemben alkalmaztak erőt, akik törvényt sértettek.

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

Váratlan fordulat: Mégis nyomoznak az Airbnb-ben kiadott budavári önkormányzati lakások ügyében

Váratlan fordulat: Mégis nyomoznak az Airbnb-ben kiadott budavári önkormányzati lakások ügyében