szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai kormányzatnak nem volt joga ahhoz, hogy az Oszama bin Laden elleni műveletet összekapcsolják Geronimo apacs törzsfőnök nevével – jelentette ki Loretta Tuell, az amerikai szenátus indiánügyi bizottságának irodavezetője, főtanácsadója.

Úgy ítélte meg, nem volt helyénvaló, ha az egyik legnagyobb indián nemzeti hős nevét összefüggésbe hozzák az Egyesült Államok leggyűlöltebb ellenségével. Hangoztatta, hogy rendkívül romboló hatása van az egész társadalomban az indián jelképek nem megfelelő használatának. Loretta Tuell a nez percé indián törzs tagja, egy Idaho állambeli rezervátumban nőtt fel.

Az igazi Geronimo
©

Leon Panetta, a Központi Hírszerző Iroda (CIA) igazgatója korábban újságíróknak elmondta, hogy a Geronimo kódnév jelentette a bin Laden elleni akció sikerét. Barack Obama és biztonsági kabinetje a Fehér Ház szituációs szobájában élő videón nézte végig azt a mintegy 40 perces kommandós akciót, amelyben lelőtték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét. Panetta szerint 20-25 percig nem tudták, mi is történik. Végül a kommandósok azt az üzenetet küldték, hogy "Geronimo-E KIA".  Ebben a rövid mondatban a "Geronimo" Amerika első számú közellenségét, bin Ladent jelentette, az "E" az angol enemy (ellenség) szó kezdőbetűje volt, a "KIA" pedig annyi tett: killed in action. Vagyis: harcban megölték.

Steven Newcomb, az Indian Country Today című hetilap újságírója bírálta a névadást, rámutatva, hogy tiszteletlenség az őshonos amerikaiak által nagyra becsült ember nevének ilyen használata. Szemmel láthatóan nem elég egy afro-amerikai elnök a Fehér Házban ahhoz, hogy megváltoztassanak egy kétszáz éves amerikai hagyományt, amely az indiánokat az Egyesült Államokban ellenségként kezeli és tekinti – írta.

Paula Antoine, egy dél-dakotai sziú törzs tagja azt mondta, hogy a művelet névadása "újabb kísérlet arra, hogy az őshonos amerikaiakat terroristaként bélyegezzék meg". Geronimo a csirikava apacs indiánok törzsi vezetője volt, aki a 19. század második felében szívós harcot vívott a földjére behatoló mexikóiak és amerikaiak ellen. Ő volt az Egyesült Államok fennhatósága ellen harcoló utolsó indián csoport parancsnoka az amerikai Nyugaton. Geronimo 1886-ban adta meg magát. Legendája több vadnyugati film ihletője volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush nem megy el a bin Laden halála alkalmából szervezett ünnepségre

George W. Bush nem fogadta el Barack Obama meghívását arra az ünnepségre, amelyet az Oszama bin Laden megölése alkalmából tartanak csütörtökön a közel tíz évvel ezelőtti terrortámadások egyik fő színhelyén, a manhatteni Ground Zerónál - közölte kedd este a volt amerikai elnök hivatala.

hvg.hu Gazdaság

Bin Laden szelleme a gazdaságot kísérti

Oszama bin Laden halálhírére gyorsan reagált a világgazdaság, a legkülönfélébb piacok mozdultak ki átmenetileg a korábbi trendek fogságából: nőttek a részvényindexek, csökkent az olajár és változtak a nemesfémárak is. A terroristavezér szelleme azonban továbbra is kísérti a gazdaságot, és ez még jó darabig nem fog távozni.

MTI Világ

Az oroszok is segíthettek bin Laden likvidálásában

Oszama bin Laden megtalálásában az orosz titkosszolgálatnak is része volt - írta a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap rendszerint igen jól tájékozott katonai tudósítója a lap szerdai számában.

hvg.hu Világ

"Kizárt, hogy a terroristák kezében hasadóanyag lenne"

Barack Obama amerikai elnök vasárnap éjjel bejelentette, hogy az Egyesült Államok végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével. Kíváncsiak voltunk, hogyan látják idehaza az elfogást: politikusokat és biztonsági szakértőket kérdeztünk az akcióról, valamint arról, kell-e az iszlám szélsőségek bosszújától tartanunk.

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál