Tetszett a cikk?

Kína leendő vezetője igyekezett megnyugtatni pénteken a délkelet-ázsiai országokat afelől, hogy békés kapcsolatokra törekszik velük.

Hszi Csin-ping kínai alelnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége tagállamainak részvételével a dél-kínai Nanningban rendezett vásár megnyitóján beszélt. Azt mondta: Kína jólétét csak úgy lehet szavatolni, ha Peking jó kapcsolatokra törekszik szomszédaival.

Azt is mondta: minél jobban halad Kína a fejlődés útján és válnak szorosabbá kapcsolatai a régióval, valamint a világgal, annál fontosabb az országnak, hogy stabil regionális és békés nemzetközi környezet vegye körül. Az újkori történelem annyi viszonytagsága után Kína tudatában van a fejlődés jelentőségének, továbbá annak, hogy milyen értékes a béke - mondta Hszi Csin-ping.

Peking igénye a Dél-kínai-tenger egy jelentős részére közvetlen viszályt váltott ki Vietnammal, a Fülöp-szigetekkel, míg Brunei, Tajvan és Malajzia ugyancsak követel magának területeket a régióban, így biztonságpolitikai szempontból ez Ázsia potenciálisan legnyugtalanabb térsége.

A területi vita hátterében a környéken található olajlelőhelyek feltárásának joga áll. További gondot okoz, hogy a régióban jelentős hajózási útvonalak vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!