Vérfürdővé változott az algériai túszdráma

Vérfürdővé változott az algériai túszdráma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Csütörtök éjjel befejeződött a katonai akció az algériai gázkitermelő telepen, ahol iszlamista fegyveresek több száz algériai és külföldi túszt ejtettek - közölte az észak-afrikai ország kormánya csütörtökön este. Az információk ellentmondásosak, de az biztos, hogy számos túsz meghalt azután, hogy az algériai hadsereg támadást indított a a gáztelep elfoglalására.

Csütörtök este magyar idő szerint kilenc óra után közölte az algériai állami hírügynökség, hogy befejeződött a túszszabadítási akció. Pár órával korábban még folyamatban lévő hadműveletről beszélt az algériai televízió élő adásában Mohamed Szaid tájékoztatási miniszter. A csütörtök esti bejelentéskor még mindig nem lehetett tudni pontosan, hogy mi a mérlege az algériai haderő napközben indított tússzabadító offenzívájának. Csak az biztos, hogy több túsz meghalt, míg mások sikeresen kiszabadultak.

Francois Hollande francia elnök egy rövid nyilatkozatban azt mondta, hogy a túszszabadító akció "láthatólag drámai körülmények között oldódik meg", de részleteket nem tud közölni, mert nem rendelkezik elegendő információval. A japán miniszterelnök pedig arra kérte algériai kollégáját, hogy állíttassa le a sivatagi gázkitermelő telepnél indított katonai akciót. Abe Sinzo telefonon beszélt Abdelmalek Szellallal, és közölte vele, hogy országa "elsődleges fontosságúnak" tartja a túszok életét, és "határozattan kéri" Algériát, hogy tartózkodjék a katonai akcióktól.

A Fehér Ház határozottan elítéli az algériai terrortámadást, és aggodalmát fejezi ki a halálos áldozatok miatt - jelentette ki Jay Carney, az elnöki hivatal szóvivője. Carney szerint Washington kapcsolatban áll az algériai kormánnyal, és megkülönböztetett figyelemmel kíséri az ottani eseményeket. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára a legfontosabb most az amerikai túszok hogylétének tisztázása. A Pentagon egy drónt küldött a helyszínre.

Az Amenas melletti gáztelepen a közelmúlt egyik legsúlyosabb túszdrámája zajlik.
©

Eközben a spanyol és brit olajtársaságok óvatosságból megkezdték csütörtökön az Algériában dolgozó alkalmazottaik evakuálását. A spanyol CEPSA két gázmezőről vonja ki az embereit. Spanyolország az importált földgáz felét szerzi be Algériából. A megtámadott gáztelep üzemeltetésében is részt vevő brit BP PLC a nem létfontosságú feladatokat ellátó dolgozóit szállítja el.

A túszejtő akció szerdán reggel kezdődött, mikor egy iszlamista csoport megtámadta a líbiai határnál fekvő Amenas melletti gázkitermelő telepet. A milicisták túszul ejtették az ott dolgozó többszáz algériait és 41 külföldit. A rajtaütés közben életét vesztette egy angol és egy algériai túsz. A csoportot egy Mohtar Belmohtar nevű tapasztalt hadúr vezeti, aki már a szovjetek ellen is harcolt Afganisztánban, és az afrikai al-Kaida egyik jelentős figurája. A túszejtők azt követelik, hogy Franciaország fejezze be a Maliban indított háborút és vonuljon ki az országból.

Támadás bizonytalan eredményekkel

A túszejtés után az algériai hadsereg körbe vette a bázist, majd sikertelen tűzpárbajt vívtak a milicistákkal. Ezt követően csütörtökön nap közben szabadon engedtek több algériai túszt, majd 15 külföldi megszökéséről érkeztek hírek.  A milicisták által fogjul ejtett külföldiek az al-Dzsazíra információi szerint 11 országból származtak: Norvégiából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Romániából, Kolumbiából, Thaiföldről, a Fülöp-szigetekről, Írországból, Japánból és Németországból. Az APS hivatalos algériai hírügynökség viszont úgy tudta, hogy kenyai állampolgár is volt a túszok között.

Francia csapatszállító Maliban. Kattintson a képre a konfliktusról készült Nagyítás galéria megtekintéséhez!
©

Csütörtök délután viszont arról kezdtek el tudósítani a helyi forrásokra támaszkodó hírügynökségek, hogy az algériai hadsereg támadást indított, melynek során 34 túsz és 15 milicista életét vesztette. A hír forrásai maguk a lázadók voltak, akik a mauritániai ANI hírügynökséget tájékoztatták. Eszerint a lázadók járművekkel akarták biztonságosabb helyre vinni a foglyaikat, ám az algériai haderő helikopterei szétlőtték a konvojt. Később a Reuters egy másik helyi forrásra támszkodva 6 halott túszról és 8 megölt milicistáról számolt be.

A Reuters csütörtök esti összefoglalója szerint 25 külföldi szabadult ki és 6-ot öltek meg, miközben a katonai akció még nem ért véget. Az APS négy külföldi túsz kiszabadulásáról tud, de egy névtelen forrásuk szerint ennél többen is kiszabadultak.  A hírek szerint csütörtök este hét külföldi túszt tartottak fogva a milicisták: két amerikait, három belgát, két britet és egy japánt.