szerző:
MTI

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap a devizahitelesek helyzetéről közölt riportot, a Die Welt című konzervatív lap pedig a Balkánról Németországba irányuló roma vándormozgalommal kapcsolatban közölt vezércikkben foglalkozott Magyarországgal. Az Sme szlovák lap a HÖK listájáról és a Lázár testvérekről ír.

A FAZ szerzője, Michaela Seiser a Már csak kivándorolni tudunk című budapesti keltezésű riportjában írja: a devizahitelek elterjedtségét jelzi egy mondás, miszerint egy feldobott kő nem tud úgy leesni, hogy ne devizahitelest találjon el. Több mint egymillió magyar adósodott el devizában, és a törlesztési hátralékok miatt több mint 120 ezer család otthonát bocsáthatják kényszerárverezésre. A következő időszakban a kényszerárverezések száma várhatóan stagnál majd, ami az utóbbi időszak fejleményeit tekintve "jó hírnek számít" – írta Michaela Seiser.

"Egyre szűkebb a tér a higgadt intézkedések előtt"

A Die Welt A romák és a jog címmel közölt vezércikket a mindenekelőtt Romániából és Bulgáriából érkező cigány bevándorlók helyzetével kapcsolatban. Torsten Krauel cikkében megjegyezte: Franciaországban és Magyarországon "a romakérdésben már annyira polarizált a hangulat, hogy egyre szűkebb a tér a higgadt intézkedések előtt", aminek "jelentős mértékben pártszerkezeti okai vannak", ugyanakkor azt is mutatja, hogy "óvatosan kell kezelni azt a feltételezést, hogy a problémák megoldódnak maguktól".

A Der Standard című liberális osztrák napilap pénteken a Jobbiknak a diákság körében mért népszerűségével és az ELTE BTK hallgatói önkormányzatával összefüggésbe hozott listával foglalkozott jegyzetében. Ismerteti azt a felmérést, amely szerint a magyar felsőoktatási hallgatók 33 százaléka a szélsőjobboldali Jobbik pártra szavazna, s ugyancsak a diákok 33 százaléka mondja azt, hogy a diktatúra jobb, mint a demokrácia. "Ennek fényében nem meglepő az egyik budapesti egyetem hallgatói képviselőinek rasszista tevékenységével kapcsolatban most kirobbant botrány" – vélte Josef Kirchengast. A cikkíró szerint nem valószínű, hogy egyedi esetről lenne szó.

Politológusok a hatalmon lévő elittel szembeni frusztrációban látják ennek a fejleménynek a fő okát. Ez azonban nem magyaráz meg mindent – vélekedett a szerző. Meglátása szerint liberálisból "nemzeti populistává" való átalakulása óta Orbán Viktor kerüli a jobboldali szélsőségesektől való egyértelmű elhatárolódást. A Fidesz – írta – nem akarja ezt a szegmenst a Jobbiknak átengedni, valójában azonban mindez csak a jobboldali szélsőségesség szalonképessé válásához járul hozzá. Ha különösen a jövendő elit fogékony erre, akkor a jelenlegi elit többé nem hazudhatja el kudarcát – olvasható a Der Standardban.

"Megjelölték az iskolában a cigányokat és a zsidókat"

Ivan Gasparovic e heti magyarországi utazása kapcsán a szlovák államfőnek a gödöllői lovas parkban tett látogatásáról számolt be a pozsonyi Sme pénteken. A liberális szlovák lap hangsúlyozta: a szlovák államfő vendéglátója egy olyan motoros társaság tiszteletbeli vezetője volt, amelynek tagjai "Szlovákiának a Nagy-Magyarországhoz való visszacsatolására vágynak".

A gödöllői lovas parkot tulajdonló Lázár testvérek egyike, Lázár Vilmos a Gój motorosok tiszteletbeli elnöke – emeli ki a Sme. Leszögezi: "egy szélsőséges, antiszemita, irredenta szervezetről van szó", amelynek tagjai rendszeres részvevői a szélsőjobboldali akcióknak. Lázár Vilmos a Fideszhez közel álló vállalkozó, a magyar CBA üzletlánc résztulajdonosa – jegyzi meg a pozsonyi lap.

Megjelölték az iskolában a cigányokat és a zsidókat című írásában az atv.hu által bemutatott, állítólag az ELTE Bölcsészettudományi Karának hallgatói önkormányzata (HÖK) által készített hallgatói listákról is beszámolt a pozsonyi Sme pénteken. "Az eset nem számít meglepetésnek" – írta a Sme.

Bár a HÖK-nek diákönkormányzatnak kellene lennie, mégis már jó ideje "a kormányzó Fideszhez közel álló politikai szervezetnek tartják". Hozzáteszi: az ELTE Bölcsészettudományi Karának hallgatói önkormányzata pedig "egyenesen a szélsőséges Jobbikhoz áll közel" és aktivistái a legutóbbi választási kampányba is bekapcsolódtak a párt oldalán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Doppinggal bukott le a kétszeres olimpiai bajnok úszó

Doppinggal bukott le a kétszeres olimpiai bajnok úszó

Itt az első balhé: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták Pécsen

Itt az első balhé: a jobbikos képviselőt falhoz nyomták, az ATV riporterét bántalmazták Pécsen

Napsütésben szavazhat az ország

Napsütésben szavazhat az ország

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

Hibrid Suzukik készülnek majd Eszergomban

Hibrid Suzukik készülnek majd Eszergomban