szerző:
hvg.hu/MTI

Malina Hedvig csütörtökön Borkai Zsolt győri polgármester előtt letette az esküt, felvette a magyar állampolgárságot és januárban egész családjával Magyarországra költözik - írja a pozsonyi Új Szó. Azt, hogy a magyar állampolgárság felvételének és a költözésnek milyen hatása lesz az ügyészségi eljárásra, egyelőre nem lehet megmondani.

Az Új Szónak Malina Hedvig azt mondta, nem menekül az ügyészségi eljárás és az esetleges per elől, de gyermekeit meg akarja óvni a folyamatos rendőri zaklatástól. Ennek csak egy módját látja, ha távozik az országból. Robert Kaliňák belügyminiszter nem kommentálta Hedvig döntését, mondván, őt nem érinti - írja a lap.

Malina Hedvig azután jutott erre az elhatározásra, hogy az ellene folytatott vizsgálatot vezető ügyész, Katarína Sonderlich Roskoványi október végén rendőrökkel kézbesíttette neki az idézést a pszichiátriai vizsgálatra.

"A gyerekeimet annyira felzaklatták, hogy azóta, ahányszor kopogtat valaki nálunk, az első kérdésük az, értem jöttek-e a rendőrök. Alig tudtuk megnyugtatni őket, azon töprengtem, mi jöhet még. Mindig átvettem a postán küldött idézéseket, a megfélemlítésen kívül semmi értelme nincs, hogy rendőrök hozzák házhoz. Ez még kétszer ismétlődött meg az elmúlt hetekben, de az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor elolvastam egy Jana Telekivel készült interjút. Őt tizenöt éve zaklatja a hatóság egy szatirikus verse miatt, kétszer indítottak ellene vizsgálatot ugyanabban az ügyben. Csak idén szüntették meg az eljárást, de újra perbe fogták egy nyilatkozata miatt, és pszichiáterekkel akarják kivizsgáltatni. Láttam, hogy ha itt maradok, rám is ez vár, mert itt nincs sem törvényesség sem emberség, csak a hatalom korlátlan arroganciája" – mondta az asszony.

Azt, hogy a magyar állampolgárság felvételének és a költözésnek milyen hatása lesz az ügyészségi eljárásra, egyelőre nem lehet megmondani. Az érvényes jogszabály úgy rendelkezik, hogy mindenkit megfosztanak szlovák állampolgárságától, aki felveszi egy másik államét, de egyes értelmezések szerint ez nem vonatkozik azokra, akik ellen Szlovákiában bűnvádi eljárás van folyamatban.

"Az idézéseken továbbra is meg fogok jelenni, mert igazam van, és nincs okom arra, hogy meneküljek. De nem akarok ebbe belerokkanni, mert nincsenek olyan illúzióim, hogy hamarosan vége lesz. Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítenek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon" – mondta a lapnak.

Magyarország természetes kötelességét teljesíti azzal, hogy a magyar állampolgárság és a magyarországi letelepedés által menedéket biztosít Malina Hedvignek és családjának - közölte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt közleményében azt írta, Malina Hedvig nehéz döntése ugyanakkor önmagában vádirat a szlovák politika és hatósági zaklatás embertelenségével szemben. A miniszterelnök-helyettes szerint Malina Hedvig emberi jogainak durva és sorozatos megsértése okozta azt, hogy kényszerből el kell hagynia szülőföldjét. Az ő kálváriája felkiáltójel a szlovák társadalom és "a kisujját nem mozdító európai uniós bürokrácia felé is" - fogalmazott Semjén Zsolt.

A politikus szerint Magyarország minden magyarnak hazája, és így megbecsüléssel fogadja Malina Hedviget. "Egyúttal kifejezzük teljes szolidaritásunkat az üldözött Malina Hedviggel, családjával és minden felvidéki sorstársával" - fűzte hozzá.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák később nyilvánosan azzal vádolták meg, hogy az eset vagy nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta. 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

Tavaly februárban a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt, mondván bizonyos körülmények arra mutatnak, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás nem zárult le, az ügyészség ennek keretében elmeorvosi vizsgálatot indítványozott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Orbán haragszik a sportvezetőkre

Orbán haragszik a sportvezetőkre

Mintha film lenne: elképesztő fotókat csinál legókkal egy magyar fotós

Mintha film lenne: elképesztő fotókat csinál legókkal egy magyar fotós

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását