szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megosztotta a hatalmat Ehnaton fáraó apjával, III. Amenhoteppel – ezt bizonyítják azok a sírfeliratok, amelyeket régészek egy fáraókori miniszter mauzóleumában feltárt oszlopokon találtak a felső-egyiptomi Luxor tartományban.

Az egyiptomi régészeti miniszter, Mohamed Ibrahim csütörtökön közölte, hogy egy egyiptomi-spanyol kutatócsoport az említett miniszter sírfalán III. Amenhotep fáraó neve mellett fiáét, Ehnatonét is bevésve találta. Fáraókori szokások szerint a miniszterek sírján feltüntették a mindenkori uralkodó – ez esetben uralkodók – nevét. 

A sírfeliratok III. Amenhotep uralkodásának harmincadik évéből, Kr.e. 1300-ból származnak, ami arra utal, hogy a két fáraó társuralkodása Alsó- és Felső-Egyiptom felett kilenc-tíz évig tartott – mondta Francisco Martín, a kutatócsoportot vezető spanyol régész.

Ehnaton nevéhez fűződik egy kísérlet az egyistenhit bevezetésére az ókori Egyiptomban. A napisten, Aton imádatán alapuló hivatalos kultusz azonban nem bizonyult tartósnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!