FT: Merkel után Orbán a legbefolyásosabb politikus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyszerre ostorozzák és másolják Orbán Viktort – írta a Financial Timesban Ivan Krasztev bolgár politológus. A Die Welt a Szabadság téri emlékművel foglalkozik cikkében, melyben azt írják: a "vitatott emlékmű" elleni tiltakozással az ellenzék "bedől" Orbán Viktornak, aki az európai parlamenti választásokról szeretné elvonni a figyelmet.

Aligha túlzás kijelenteni, hogy Angela Merkel német kancellárt nem számítva Orbán Viktor a legbefolyásosabb európai politikus – írta Ivan Krasztev bolgár politológus a Financial Times pénteki kiadásában.

A Liberális Stratégiák Központja nevű szófiai elemzőintézet elnöke szerint a magyar kormányfőt a radiális pártok szerte Európában "csodálják", és a fő politikai vonulathoz tartozó politikusok is másolják intézkedéseit, miközben ostorozzák őt.

A jórészt külföldi tulajdonú bankok elleni támadásai Orbán Viktort könnyedén akár az Occupy Wall Street nevű kapitalizmusellenes kampánycsoport hősévé tehetik, a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány elérésében mutatott sikereinek ugyanakkor maga a Wall Street is tapsolhat – fogalmaz a szerző.

Kritikusai előszeretettel mondogatják, hogy a mai autoriter Orbánban nem ismerhető fel az 1990-es évek elejének fiatal liberálisa. Orbán azonban valójában nem sokat változott: az idők változtak, a posztszovjet liberális konszenzus, amely 1989 után vert gyökeret Közép-Európában, mára kimúlt, Orbán Viktor pedig igazi tehetség abban a tekintetben, hogy meghallja az idők szavát – áll az írásban.

Krasztev szerint ugyanakkor Magyarország sodródása az illiberális többségi elvű politika felé lerombolja azt az illúziót, hogy az EU-tagság garantálja a stabil demokráciát, és meghazudtolja azt a képzetet is, hogy az "európai klub" meg tudja fegyelmezni tagjait. A Jobbik 20 százalékos szavazatarányára utalva a szerző megjegyzi: bár a demokrácia lényegét a választók jelentik, a magyar tapasztalat azt mutatja, hogy a választóknak sincs mindig igazuk, és azok, akik a két gonosz közül a kisebbet választják, arra kényszerülhetnek, hogy mindkettővel együtt éljenek.

A Die Welt című német konzervatív lap a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékműről közölt cikket az online kiadásában. Az Orbán eltereli a figyelmet a választásokról a botrányemlékművel című cikkben a szerző, Boris Kálnoky kiemelte, hogy a "vitatott emlékmű" elleni tiltakozással az ellenzék "bedől" Orbán Viktornak, aki az európai parlamenti választásokról szeretné elvonni a figyelmet.

Az emlékmű "egy 'gumicsont' lehet, amelyet a kormány odahajít az ellenzéknek" abban bízva, hogy az majd "ráharap" és ismét megfeledkezik a szavazóknak valóban fontos ügyekről – írta Kálnoky, hozzátéve, hogy a parlamenti választást ugyan megnyerte a Fidesz, de következik az EP-választás, amelyen a Jobbik még inkább előretörhet.

Az emlékmű kormányzati szempontból azért hasznos, mert valószínűleg kevés választót érdekel, és azoknak a többsége, akikhez elérnek a róla szóló hírek, tetszéssel fogadhatják az üzenetét, amely szerint Magyarország a nácik áldozata volt, és nem tettestárs is a zsidók meggyilkolásában. Ezt az üzenetet különösen a Jobbik szavazói fogadhatják jól, valamint Fidesz-szavazók, akik azt fontolgatják, hogy az EP-választáson a Jobbikot támogatják – fejtette ki a Die Welt szerzője.

Hozzátette: az EP-választáson "csak az nyerhet, aki a 'brüsszeli diktatúrával' szembeni ellenállás hőseként lép fel". Így tesznek a Fidesz jelöltjei, a Jobbik pedig "még erősebben képviseli ezt az irányvonalat, (...) ami pedig az emlékművet illeti: szerintük inkább Magyarország +a zsidók áldozata+, mintsem fordítva".

Szlovákiában a  Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti napilap a Fidesz taktikájának tulajdonította a választási sikerét, míg a Pravda arról számolt be, hogy az Európai Bíróság ellentétesnek ítélte az uniós joggal a házi pálinkafőzésnek adómentességet  biztosító magyar szabályozást.

A 2010-es voksolástól eltérően a 2014-es választások teljes egészében a kormányzó Fidesz "taktikai rendezésében" zajlottak le, a többi résztvevő csak azokra a helyzetekre reagált, amelyeket a Fidesz létrehozott – írta Hospodárské Novinyban (HN) pénteken megjelent írásában Világi Oszkár, a Mol szlovákiai leányvállalatának vezérigazgatója. "A Fidesz taktikai szimfóniája" című cikkben a szerző rámutat: az eredmények a Fidesz taktikájának sikerét bizonyították, mivel az ellenzék nem tudott új témákat megnyitni és nem tudta kiegyenlíteni a "Fidesz-barát" médiák erejét sem. Az írás szerint minden úgy zajlott, mint ahogy a menedzserek nagy kézikönyvében meg van írva: jó időben kitűzött cél, helyesen választott eszközök és egy erős vezető.

Véget ért a pálinkaforradalom, amelyet Orbán Viktor négy évvel ezelőtt  hirdetett meg – írta pénteki kommentárjában a pozsonyi Pravda, beszámolva arról, hogy az Európai Bíróság ellentétesnek ítélte az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentességét biztosító magyar szabályozást. A független szlovák lap szerint a luxemburgi hír bizonyára örömmel tölti el a szlovákiai pálinkafőzdéket, amelyeket ügyfeleik jelentős része elhagyott, hogy "a déli szomszédok adóparadicsomába hordja a cefréjét".  A Pravda rámutat, hogy az ügy még nem zárult le, mivel a magyar gazdasági minisztérium még lát teret a kompromisszumra Brüsszellel.