szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nagy német lapok is foglalkoznak az Origo főszerkesztőjének távozásával, azt latolgatva, hogy van-e összefüggés a Lázár János külföldi útjairól közölt cikkek és a leváltás között. A Die Welt publicistája nem hisz Lázárnak, amikor azt mondja, azért fizette vissza az utazási költséget, hogy ne derüljön ki, kivel találkozott, a Süddeutsche Zeitung pedig azt írja: a legújabb magyar sajtóválsághoz vezető tényfeltáró munka "elvileg a hatékony és elkötelezett újságírás példája".

A Die Welt online kiadásában Felmondási hullám egy főszerkesztő kirúgása után címmel közölt írás szerzője, Boris Kálnoky kiemelte, kérdés, hogy van-e összefüggés az "Orbán miniszterelnök trónörököseként" számon tartott Lázár János külföldi útjairól egy hírportálon közölt cikkek és a portál főszerkesztőjének leváltása között.

Az Origón közölt írások ügyét ismertetve kiemelte, hogy "a magyar politikai abszurditások kincsesládájából való" Lázár János érvelése, miszerint azért fizette vissza vitatott utazásai költségeit, hogy ne derüljön ki, hogy kivel találkozott. Ennek alapján saját forrásból kell finanszírozniuk útjaikat mindazoknak, akik "titkos küldetést teljesítenek" Orbán Viktor megbízásából, ami "a politikai gyakorlat egészen új dimenzióit" veti fel – jegyezte meg Kálnoky.

Hangsúlyozta, hogy fontos elválasztani egymástól a tényeket és a hangulatkeltést. Erre tett kísérletet a 444.hu hírportál – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a beszámoló alapján "közvetve talán mégiscsak" történt nyomásgyakorlás a főszerkesztő leváltása ügyében.

©

Ha ez így van, akkor "rettenetes dolog" történt Magyarországon, hiszen a történet azt jelentené, hogy "első alkalommal kasztrálnak egy magántulajdonban álló médiavállalkozást kormányzati parancsszóra", és a "tettestárs egy német konszern" – írta a Die Welt szerzője.

"A hallgatás"

A Süddeutsche Zeitung a pénteki számában A hallgatás címmel közölte Cathrin Kahlweit cikkét, aki kiemelte, hogy "a legújabb magyar sajtóválsághoz" vezető tényfeltáró munka "elvileg a hatékony és elkötelezett újságírás példája".

Hozzátette: az Origo főszerkesztőjének leváltásával kapcsolatban a szerkesztőségből azt hallani, hogy túl erőssé vált a lapigazgatóságra nehezedő "politikai nyomás". Maga az eltávolított főszerkesztő nem nyilatkozhat, mint ahogy az érintett cikkek szerzője is azt közölte a müncheni lappal, hogy nem szabad mondania semmit, és lemondta a Süddeutsche Zeitung újságírójával megbeszélt találkozót az Origo egy vezető politikai szerkesztője is, aki távozott a portáltól és tájékoztatást akart adni "a botrányról", de egyelőre mégsem mondhat semmit – olvasható a beszámolóban.

Ugyanakkor Lázár János perrel fenyegeti az Origo leváltott főszerkesztőjét arra az esetre, ha "továbbra is híreszteléseket terjeszt a leváltásáról" – jegyezte meg Kathrin Kahlweit, kifejtve egyebek között, hogy Lázár János a tervezett reklámadóval kapcsolatban azt a bírálatot fogalmazta meg, hogy egyes médiumok megpróbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. Ez azt jelzi, hogy "Orbán bizalmasának világában" a nyomásgyakorlás "csakis fordítva" történhet – tette hozzá a szerző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

2021-et kell kihúzni valahogy - Ellenzéki polgármesterek mutatták be a terveiket

2021-et kell kihúzni valahogy - Ellenzéki polgármesterek mutatták be a terveiket