szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalosan elnézést kér II. Erzsébet királynőtől a brit miniszterelnök, aki a minap óvatlanul részleteket fecsegett ki abból a telefonbeszélgetésből, amelyet a skóciai függetlenségi népszavazás után tartott az uralkodóval.

David Cameron, aki New Yorkban tartózkodik az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, a héten Michael Bloomberg volt New York-i polgármesterrel beszélgetett egy rendezvényen a skóciai népszavazásról, nem számítva arra, hogy szavai eljutnak a helyszínen tartózkodó forgatóstábok mikrofonjaiba is.

A brit kormányfő a BBC által bejátszott felvételen jól hallhatóan kijelentette Bloombergnek, hogy amikor a függetlenséget ellenző tábor győzelmének - vagyis az Egyesült Királyság egyben maradásának - hírével felhívta a királynőt, az uralkodó "szinte dorombolt örömében" a telefonban. "Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak" - tette hozzá.

Cameron kijelentései - azon túl, hogy meglehetősen illetlenek voltak a 88 esztendős uralkodóval szemben, és megkérdőjelezték a királynőtől belpolitikai ügyekben elvárt pártatlanságot - a brit protokolláris előírások súlyos megsértését is jelentették. Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyik fél sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem, ahogy Cameron tette.

A kormányfő New Yorkban, a kíséretében lévő brit újságíróknak  kijelentette: "nagyon kínosan" érzi magát az eset miatt, és roppant mód sajnálja a történteket. A volt New York-i polgármesterrel folytatott beszélgetésének "nem lett volna szabad elhangzania, és ilyesmi nem is fog többé megtörténni" - tette hozzá. Cameron közölte, hogy a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal illetékesei már felvették a kapcsolatot az udvarral, és hazatérte után ezt ő személyesen is megteszi.

A Downing Street szóvivője már jelezte, hogy a kormányfő személyesen kívánja megkövetni az uralkodót az incidens miatt. Cameronnak azonban erre valószínűleg október elejéig várnia kell, a királynő ugyanis akkor tér vissza nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából, és addig nincs tervbe véve találkozó kettőjük között.

A Daily Mail című konzervatív napilapnak ugyanakkor egy név nélkül idézett udvari illetékes egyenes utalást tett arra, hogy a királynő helyénvalónak tartaná az ennél hamarabbi elnézéskérést. A lap csütörtöki beszámolója szerint a Buckingham-palota - ez első számú londoni királyi rezidencia - illetékese azt mondta, hogy az udvar "örömmel venné", ha a miniszterelnök "bármikor felhívná Őfelségét".

A brit kormányfő - a BBC által elkapott beszélgetésfoszlányok szerint - igen kritikus megjegyzésekkel illette a közvélemény-kutatókat is, amiért azok a skóciai népszavazási kampány utolsó napjaiban rendkívül szoros versenyt jeleztek, sőt egyikük egy időre a függetlenségpártiak előnyét is kimutatta.

"Végül nem volt ennyire szoros (az eredmény) (...), de megkeresem és beperelem (a közvélemény-kutatókat) a gyomorfekélyemért, amit miattuk kaptam (...) voltak nagyon idegesítő pillanatok" - mondta Cameron Michael Bloombergnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A spanyol jezsuiták beismerték, hogy tagjaik 81 gyermeket bántalmaztak szexuálisan

A spanyol jezsuiták beismerték, hogy tagjaik 81 gyermeket bántalmaztak szexuálisan

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki