szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Géza Hegedüs egy brit holokauszttagadónak kívánt "még sok produktív évet..

Egy nappal azután, hogy Rotterdam város szabadságpárti listavezetőjének nevezte meg, Geert Wilders, a párt vezetője (és egyszemélyes tagja) máris ejtette Géza Hegedüst. A magyar származású, de már Rotterdamban felnőtt holland politikus és volt katona azért repült a jövő évi helyhatósági választások megmérettetéséből, mert kiderült, hogy idén Facebook-oldalán születésnapi gratulációt küldött David Irving náci történésznek, hírhedt holokauszttagadónak.

Hegedüs a gratuláció mellett azt is írta, hogy "még sok produktív évet kíván" Irvingnek, akit ő "nagyon tisztel". Irving 2006-ban Ausztriában börtönben is ült amiatt, hogy nyilvánosan kisebbíteni próbálta a hatmillió zsidó meggyilkolásának bűnét. A radikális jobboldalinak titulált Wilders azonban, aki közismerten Izrael és a zsidóság támogatója, azonnal elhatárolódott Hegedüstől, és közölte, sajnálja Hegedüs lépését.

"Ha ezekről tudtunk volna, nem raktuk volna Hegedüs urat a listára" – jelentette ki a Szabadságpárt (PVV) vezetője, aki szerint új információkat kaptak a rotterdami politikusról, amelyek "elfogadhatatlanok", és ütköznek a párt politikájával. Ezeket az információkat a szélsőjobboldalt monitorozó Kafka nevű blog hozta nyilvánosságra, így azt, hogy Hegedüsnek szélsőséges a gondolkodása, és kapcsolatot tart az Erkenbrand nevű szélsőjobboldali szervezettel.

Az iszlámellenes PVV húszfős frakciójával a legnagyobb ellenzéki párt Hollandiában. Geert Wilders a hvg.hu-nak adott két évvel ezelőtti interjújában kijelentette: "Egyáltalán nem vagyok szélsőséges, és nem vagyok szélsőjobboldali, a pártunk kulturálisan konzervatív. (...) Rosszul vagyok még a gondolatától is, hogy valakinek a bőrszínéről beszéljek. Szabadságot akarok mindenkinek, a muszlimoknak is, nem emelek ki embercsoportokat, akiket alacsonyabb rendűnek tartok másoknál. Mi nem így működünk."

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót