szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "rend visszatérését" szorgalmazta hétfőn Édouard Philippe francia kormányfő a több heti, időnként zavargásokba torkollott tüntetések után.

Philippe, aki a párizsi rendőrkapitányságra látogatott – amelynek több motoros rendőre is megsebesült a szombati zavargások során –, "radikalizálódottnak" nevezte az üzemanyagadó-emelés miatt tiltakozó sárgamellényesek mozgalmát. "Ez a vita és intézményeink működése megköveteli a rend visszaállítását", illetve "a provokációk beszüntetését" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szombaton ismét tízezrek tüntettek országszerte Emmanuel Macron elnök és politikája ellen országszerte. Párizsban ugyan kevesebben vonultak az utcára, de mint a korábbi hétvégéken, most is törtek ki összecsapások. A BFM hírtelevízió egyik felvételén a tiltakozók megtámadták a Champs-Élysées sugárútra kivezényelt motoros rendőröket. Az egyik tüntető megütött egy rendőrt, egy társa pedig utcakövekkel dobálta a rendőröket. Ez utóbbi közül az egyik elővette a fegyverét, a támadókra célzott vele, de nem sütötte el.

Szombaton az ország több pontján 220 tüntetőt állítottak elő, 81-et közülük őrizetbe vettek. A párizsi ügyészség vasárnap nyomozást indított a motoros rendőrök elleni támadás ügyében.

Beszédében Édouard Philippe egyes tüntetők "néha antiszemitizmussal átitatott nyilatkozatait, erőszakos cselekedeteit, a törni-zúzni akarást és a rendvédelmi szervek elleni szándékos támadást" ostorozta. "Nem keverem össze azokat, akik ily módon tüntetnek, és azokat, akik békésen tolmácsolják a követeléseiket" – tette hozzá.

A kormányfő szerint "ahogy a mozgalom folytatódik, súlyos erőszakká fajuló radikalizálódásban ölt formát".

November közepe óta Franciaország-szerte sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők özönlöttek az utcákra és utakat torlaszoltak el. A tiltakozás a fővárosban december elején heves zavargásokba torkollott.

A mozgalom, amelynek gyakorlatilag nincsenek vezetői, az azóta eltörölt üzemanyagadó-emelés ellen tiltakozik, de azóta más követelések is előkerültek a magasabb bérekkel, adócsökkentéssel kapcsolatban, sőt alkotmánymódosítást is követelnek, amelynek alapján a szavazók politikai kérdésekben is kezdeményezhetnének népszavazásokat.

A francia parlament pénteken intézkedéscsomagot fogadott el a sárgamellényesek követeléseinek kielégítésére. A jogszabály értelmében jövőre a túlórák után nem kell jövedelemadót, illetve egyéb járulékokat fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Őrizetben a francia sárgamellényesek egyik vezetője

Az utóbbi hetek megmozdulásaihoz képest már jóval kevesebben, valamivel több mint 23 ezren veszek részt a franciaországi sárgamellényes tüntetéseken, de a hangulat néhol ismét feszült - közölték a hatóságok szombat délután.

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait