szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami vasút kárpótólja annak a mintegy százezer holokauszt-áldozatnak a családtagjait, akiket a második világháború éveiben a holland vagonokban szállítottak el a náci haláltáborokba – jelentették be a társaság képviselői Utrechtben. Akadnak, akik a MÁV-ot is kártérítésre köteleznék.

A javaslat értelmében a holokauszt-túlélőknek fejenként 15-15 ezer eurót fizetnek, s a zsidók mellett kapnak kártérítés a roma és szinti túlélők is. A náci haláltáborokban meghaltak özvegyei, illetve egyéb rokonaik 5-7 ezer eurót kapnak. A Nederlandse Spoorwegen (NS) vezérigazgatója, Roger van Boxtel hangsúlyozta, a társaság sok millió eurót tett félre a kárpótlásra.

A DW német hírportál beszámolója szerint az NS által kifizetett összegekkel nem lehet semmissé tenni a szenvedést, a kárpótlás célja az, hogy az NS jelezze, elismeri a szerepet, amelyet az emberek haláltáborokba való szállításában játszott. A második világháborúban a hollandiai zsidók mintegy 70 százalékát, közel százezer embert szállítottak vonattal az ország északi részén lévő Westerborkba, s a foglyokat itt vették át a németek. A náci Németország 2,5 millió guldent fizetett az emberek szállításáért.

Magyarországon többen megpróbálkoztak azzal, hogy kártérítésre kényszerítsék a MÁV-ot, amely részt vett mintegy félmillió magyarországi zsidó szállításában. Egy amerikai bíróság idén januárban minősítette újra érvényesnek azt a keresetet, amelyet a holokauszt-túlélők és családtagjaik indítottak a magyar állam és a vasúti társaság ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják